Погані умови у шкільних бомбосховищах могли призвести до зростання хвороб дихальних шляхів та алергій у дітей

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Існує обґрунтоване питання про дуже погану якість та циркуляцію повітря в шкільних бомбосховищах, що може сприяти збільшенню частоти захворювань дихальних шляхів та алергій у дітей. 

Таке припущення висловили за результатами опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення проєкту “Дій для дітей України”. 

Бомбосховище в школі в селі Гранітне. Фото: ЮНІСЕФ

Соціологи опитали матерів дітей віком 3–17 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. 

У порівнянні з лютим поточного року, коли 44% матерів повідомляли, що їхні діти пропускали заняття через хвороби, нині таких стало вже 78%.  Під час відвідування дітьми школи часто спрацьовують повітряні тривоги, які вимагають від дітей і персоналу школи іти в укриття на території школи, але не завжди її залишати, зазначають дослідники.

Припущення, що збільшення кількості хворих пов’язане із поганою вентиляцією, зробив після розмов із матерями та представниками шкіл доктор медичних наук Ірвін Редленер, співзасновник проєкту “Дій для дітей України”. Соціологи додають, що це питання потребує додаткового вивчення. 

Нагадаємо, що українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками воєнних подій, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter