“Почув звук та почав відкопувати руками”: рятувальник розповів про ліквідацію наслідків російської атаки на ТЦ у Кременчуці

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Рятувальники, які першими приїхали ліквідовувати наслідки російського обстрілу торговельного центру “Амстор” у Кременчуці, витягали перших потерпілих голіруч, знаходячи їх за звуками голосу. 

Про це розповів професійний боксер та пожежник Владислав Гела в інтерв’ю виданню “Трибуна”.

Владислав Гела. Фото: Трибуна

Пожежна бригада, в якій працює Гела, першою приїхала на місце обстрілу 27 червня. Спочатку рятувальники думали, що росіяни поцілили в якийсь військовий об’єкт, однак вже в дорозі зрозуміли, що окупанти обстріляли торговельний центр. 

“В дорозі бачили, що “Амстор” горить: другий поверх уже завалився. До нашого приїзду молоді хлопці, які були поблизу ТЦ, старалися допомогти. Самі лізли у вогонь рятувати людей, але там була дуже висока температура. Вони тільки заходили і вже отримували опіки – без спорядження дуже важко”, – розповідає Гела. 

Відвідувачі центру змогли пояснити рятувальникам, де саме можуть бути потерпілі, однак усередині було погано видно й тому доводилося йти на крики. 

Фото: Efrem Lukatsky / AP
Фото: телеграм-канал Дмитра Луніна

Фото: Anna Voitenko / Reuters

“Коли я зайшов, то було чути голоси, які кличуть на допомогу, але їх не було видно. Йшов на звук і почав відкопувати людей руками. Першою побачив жінку: вона кричала, що їй боляче, коли ми її підіймали й виносили. Взялися за іншу жінку: було видно тільки її волосся і голову. Відкопали її до тулуба, а вона придавлена плитою. Утрьох намагалися її підняти та не змогли нічого зробити. Вона кричала від болю, і дуже хотілося їй допомогти, але нам це не вдалося”, – пригадує пожежник.

В одному з приміщень, як каже Гела, пластик тік зі стін і в рятувальників залишалось обмаль повітря. 

За даними ДСНС, всього з початку робіт рятувальники знайшли майже три десятки фрагментів тіл й нині з 21 людини, яку вважали безвісти зниклою, такою вважають лише одну. Загалом унаслідок обстрілу загинули 19, а постраждали 66 людей. 

Нагадаємо, що сім’ям загиблих у кременчуцькому ТЦ “Амстор” виплатять компенсації в 100 тисяч гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter