Побиття, постійні крики та відсутність зв’язку зі світом: військовослужбовиця розповіла про пережите в полоні РФ

Дата: 16 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Військова кухарка, багатодітна мати Інна Семеген понад рік перебувала в російському полоні. Жінка пройшла незаконне тримання в Оленівці, Донецькому СІЗО й колонію в Маріуполі, тож стала свідком жахливого ставлення працівників цих установ до українських військовополонених. 

Про пережите військовополонена розповіла Укрінформу.

Фото: Укрінформ

Сeмеген підписала контракт із ЗСУ у 2016 році. Під час служби в 503 батальйоні морської піхоти, який базувався в Маріуполі, зустріла свого чоловіка Валентина. Після одруження в подружжя народилася донька. Інна і Валентин Семегени підписали контракт із 56 мотопіхотною бригадою ЗСУ, а коли Інна дізналася, що знову вагітна, то пішла в декретну відпустку. 

З початком повномасштабного вторгнення Валентин став на захист України та згодом загинув. Коли чоловік пішов на фронт, Інна була вдома поблизу Маріуполя. 19 березня 2022 року в її будинок зі списком військовослужбовців прийшли бойовики “ДНР”. Жінка розповіла їм, що служила військовим кухарем, але зараз перебуває в декретній відпустці. Попри це її сказали збиратись і йти з ними.

Своїх трьох неповнолітніх дітей, вона залишила на матір. 

“Вони сказали взяти документи, телефон і проїхати з ними в Мангушське відділення поліції. Запевняли, мовляв, “відкатаємо пальчики, ввечері будеш удома”. Та додому я не повернулася ні того вечора, ні в найближчий рік”, – розповіла Семеген.

Окупанти кілька разів переводили жінку з одного закладу тримання до іншого, аж поки не доправили в Донецький ІТТ. Загалом військовополоненій довелося ще перебувати в Оленівці, Донецькому СІЗО та жіночій колонії в Маріуполі, аж поки в травні 2023 року її повернули з полону. Інна каже, що умови утримання військовополонених у цих закладах різнилися, однак скрізь було дуже важко. 

В Оленівці постійно текла каналізація, докучав жахливий сморід, спали по двоє на нарах. За словами Інни, окупанти жахливо ставилися до українських чоловіків. Знущалися, ґвалтували, роздягали та змушували ходити голими й босими, вирізали та випалювали татуювання. Один з військовополонених, 20-річний хлопець, наклав на себе руки, не витримавши тортур. Годували зазвичай баландою, в якій виловити картоплину було за щастя, чи кашу з гнилою тушкованкою, яка жахливо смерділа, каже жінка,

В Оленівці військову змушували готувати їжу, а інших жінок долучали до оброблення полів. 

За словами Інни, в Донецькому СІЗО вже були трохи “кращі” умови, зокрема з харчуванням. Однак доводилося випрошувати воду. На двох жінок припадала п’ятилітрова пляшка води, яку використовували для зливання унітаза та миття підлоги. Чоловікам води взагалі не давали. 

У камерах СІЗО були гризуни, таргани та клопи, які постійно кусали ув’язнених. За словами Інни, за весь час полону жінкам майже не надавали жодної медичної допомоги. 

“Коли ми попросили принести нам якісь розчини, щоб обробити рани від укусів, то на всіх 17 дівчат у камері видали трохи зеленки в пробці від пляшки. Пізніше ми все ж своїми криками добилися, щоб до нас прийшла медсестра. Вона сказала, що начальник СІЗО нас усіх ненавидить, тому до нас так ставляться”, – пригадала вона.

На початку лютого 2023 року Інну перевели до Маріупольської колонії, в якій вона вперше змогла спати на ліжку з чистою білизною, перевдягнутися та прийняти гарячий душ. У маріупольській колонії змушували працювати на землі, обрізати дерева тощо. Коли приїжджала перевірка, то дозволяли дивитися телевізор, читати книжки тощо. 

У травні 2023 року Інну Семеген звільнили з полону. Жінка каже, що перебування в полоні далося взнаки. Через відсутність у харчуванні кальцію, який потрібен після пологів, зіпсувались і почали випадати зуби, їй необхідні імпланти.

Нагадаємо, що ексначальнику колонії в Оленівці Сергію Євсюкову та його колишньому першому заступнику Дмитру Нейолову, яких слідчі називають причетними до теракту в Оленівці, повідомили про підозру за катування українських військовополонених. А нещодавно верховний суд РФ залишив без змін вирок сімом бійцям 36 бригади морської піхоти ЗСУ, яких засудили за нібито побиття російського військового та замах на вбивство цивільного жителя Маріуполя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter