Плавець через Тису та шукачка кращого життя в ЄС не є репрезентативними образами для українського суспільства – дослідження 

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Поширений у медіа образ молодого українця, який перепливає Тису для перетину закритого кордону, чи молодої українки, яка їде жити краще життя в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України. 

Так прокоментував дані нового дослідження Київського міжнародного інституту соціології заступник керівника КМІС Антон Грушецький

Результати трьох хвиль опитування в регіональному вимірі. Скриншот сторінки дослідження

З 1 по 6 вересня поточного року соціологи опитали 1022 респондентів віком від 18 років, які живуть на територіях, підконтрольних українському уряду. 

Дослідники ставили схожі запитання українцям у 2020 та 2022 роках. Вони цікавились, чи поїдуть респонденти з України, якщо матимуть громадянство США або якоїсь країни ЄС. Так, під час першої хвилі опитування 28% серед усіх дорослих українців готові були виїхати жити за кордоном, під час другої – 7%, а нині їхня кількість сягає 19%. 

Водночас абсолютна більшість (79%) опитаних навіть з варіантом отримання другого громадянства кажуть, що не планують покидати Україну. Цей показник фіксують у всіх регіонах (від 75–81%). 

Дослідники кажуть, що тренд до зростання частки тих, хто готовий переїхати за кордон, також є у всіх регіонах, але всюди (крім сходу) поточний показник нижче, ніж у 2020-му. На сході показники такі самі, які були 2020 року.

Звертають увагу й на настрої серед молоді. Так, серед 18–29-річних українців у 2020 році майже половина (46%) хотіла б переїхати за кордон. До вересня 2022-го показник знизився до 13%, а до вересня 2024-го зріс до 26%. Зростання називають “відчутним”, але додають, що 74% українців віком до 30 років хочуть лишатися в Україні.

Подібний тренд характерний і для 30–44-річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України).

Заступник керівника КМІС, коментуючи результати дослідження, звертає увагу на дані щодо чоловіків і жінок віком 25–55 років, тобто загалом мобілізаційного віку. Переважна більшість чоловіків 25–55 років (70%) не хотіла переїжджати з України. Хотіли б – 27%. Серед жінок віком 25–55 років 80% не хотіли б переїжджати з України, а хотіли б – 18%.

Нагадаємо, що в парламенті хочуть перевірити, чи правда українці за кордоном масово пишуть заяви на вихід із громадянства. 

Фотографія обкладинки: АР 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter