Півтора мільйона українців не можуть повернутися додому з РФ – Стефанішина

Дата: 26 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Близько 1,5 мільйона українців, більшість із яких – жінки та діти, наразі перебувають у Росії без можливості повернутися додому, а рідні не можуть встановити з ними зв’язок.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час заходу “Торгівля жінками та дівчатами з метою сексуальної експлуатації: Реагування на виклики запобігання та захисту в контексті війни в Україні”.

Фото: Українська правда

Віцепрем’єр-міністерка наголосила, що введення в дію Директиви ЄС про тимчасовий захист разом з безвізовим в’їздом для українців значно знизило ризики торгівлі людьми. Українці мають легальний в’їзд та статус у ЄС, доступ до гуманітарної допомоги, працевлаштування та основних соціальних послуг.

“Однак, зважаючи на велику кількість громадян, які змушені були залишити свої домівки, ми усвідомлюємо серйозність проблеми. Особливу увагу слід звернути на діяльність в інтернеті. У той час як багато українців шукають підтримки та інформації в соцмережах, злочинці використовують їх для вербування жертв”, – зазначила вона.

Ольга Стефанішина підкреслила, що ще до початку повномасштабної війни Україна була інтегрована в європейські механізми запобігання торгівлі людьми, а сьогодні інтенсифікує співпрацю з інституціями ЄС із протидії подібним злочинам.

“Уже маємо досвід проведення спільних перевірок щодо випадків торгівлі людьми. Розглядаємо можливість направлення співробітників Нацполіції України до країн ЄС із найбільшою кількістю українців для запобігання протиправній діяльності. Міжнародне правоохоронне співробітництво відіграє ключову роль”, – підкреслила віцепрем’єр-міністерка.

Крім того, вона наголосила, що близько 1,5 мільйона громадян, більшість із яких – жінки та діти, наразі перебувають на території РФ без можливості повернутися додому, а їхні рідні – встановити з ними зв’язок.

“Сьогодні як ніколи важливо використати всі наявні міжнародні інструменти захисту основоположних прав людини й подвоїти наші спільні зусилля, аби не допустити насильницької експлуатації українських громадян”, – підсумувала Стефанішина.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії щонайменше 7 343 дитини незаконно депортовано до РФ. Водночас українські служби знайшли 5 391 дитину, а 55 змогли повернути додому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter