Півтора десятка чоловіків з ОРДЛО відправили на 15 років за ґрати, бо пішли воювати проти України

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Суд призначив покарання за держзраду та колабораційну діяльність 15 учасникам терористичних угруповань “ЛДНР” які штурмували українські міста на півдні та сході України. За ґратами засуджені проведуть 15 років. 

Про це розповіли у СБУ. 

Фото: Reuters\Alexander Ermochenko

Докази вини чоловіків збирали кіберфахівці спецслужби. 

Після 24 лютого засуджені, як кажуть есбівці, добровільно вступили до складу російських угруповань. Серед них були снайпери та гранатометники.

Участь у бойових діях проти українських захисників на Херсонському, Запорізькому, Харківському і Донецькому напрямках бойовики вели у складі 2 армійського корпусу Південного військового округу ЗС РФ. Окрім участі у бойових діях, засуджені доклались до розграбування зерна з тимчасово захоплених росіянами причорноморських районів.

У СБУ не уточнили, коли саме чоловіки потрапили у полон. 

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські ж правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter