Пітерську художницю Сашу Скочиленко засудили за поширення “фейків” про армію РФ

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії художницю з Петербурга Сашу Скочиленко засудили за поширення “фейків” про російську армію: вона замінила цінники в продуктовому магазині на листівки з інформацією про загиблих в Маруполі.

Про це пише “Медуза”.

Саша Скочиленко. Джерело: meduza.io

Василеостровський райсуд відправив її під арешт до 31 травня за звинуваченням у поширенні “завідомо неправдивої інформації” про російські збройні сили за частиною 2 статті 207.3.

Ця стаття з’явилася в кримінальному кодексі РФ після початку широкомасштабної збройної агресії проти України. Покарання — штраф від трьох до п’яти мільйонів рублів або примусові роботи на строк від трьох до п’яти років, або позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Справу проти художниці порушили після звернення до поліції клієнтки магазину, яка побачила антивоєнні листівки замість цінників. Скочиленко вирахували за записами з камер відеоспостереження. Художниця не заперечила, що зробила листівки, проте не вважає, що на них представлена ​​”завідомо неправдива інформація”.

Суддя, оголошуючи про запобіжний захід, зазначила, що Скочиленко може втекти і знищити докази у справі, що вона не проживає за місцем реєстрації, а також має “сестру у Франції”, “друзів в Україні” та “подругу в еміграції”. Водночас вона нагадала, що проти художниці раніше порушували адміністративну справу про організацію масового перебування громадян у громадському місці, але без подробиць.

Справа Скочиленко, як стверджують журналісти, — перша, порушена за статтею 207.3 КК РФ у Петербурзі. У РФ першу кримінальну справу за антивоєнні листівки порушили у Смоленську стосовно 37-річного Володимира Зав’ялова. 4 квітня він замінив ними цінники у місцевому супермаркеті “Карусель”. Згодом кілька адміністративних справ щодо заміни цінників порушили в Казані, Петербурзі та Тулі, пише “Медуза”.

За інформацією видання “Медіазона”, ідея із заміною цінників на листівки з інформацією про війну в Україні — “Плата за війну” — виникла в телеграм-каналі “Феміністський антивоєнний опір” після початку широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Негайно звільнити Скочиленко та інших активістів, затриманих за участь в мирних антивоєнних акціях, закликали в міжнародній правозахисній організації Amnesty International. 

“Російська влада продовжує вести війну проти прав людини російського народу. Придушення антивоєнного руху є ще однією відчайдушною спробою припинити критику російського вторгнення в Україну”, — сказала директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс.

Раніше стало відомо, що в Москві під час пікету на Красній площі російські силовики затримали члена ради ліквідованого Правозахисного центру “Меморіал” Олега Орлова.

Пізніше його відпустили, оформивши протокол за адміністративною статтею 20.2 “порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування“.

У “Меморіалі” зазначають, що це вже 4-те затримання правозахисника останнім часом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter