Питання про державне регулювання інтернету в Україні не закрите – експерт

Дата: 21 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в майбутньому продовжить розглядати законопроекти про державне регулювання інтернету в Україні, незважаючи на те, що 17 січня депутати під час рейтингового голосування не підтримали законопроекти 3549-1, 3549-3 і 3549-4, які є різними варіантами Закону “Про електронні комунікації”.

Про це пише юрист Алі Сафаров у колонці на сайті Інституту масової інформації.

“Відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України, рейтингове (сигнальне) голосування проводиться для прогнозування результатів голосування питання порядку денного пленарного засідання Верховної Ради. За висловилося 170 депутатів. Тобто на даному етапі включення до порядку денного цих законопроектів очікувати не варто. При цьому цікаво, що, відповідно до результатів голосування, в основному ідею підтримували депутати від БПП і “Народного фронту”. Такий розклад дозволяє припустити, що тема не буде закрита найближчим часом і ці законопроекти будуть знову виноситись на голосування і не будуть зняті з розгляду”, – зазначив він. 

Як нагадує Алі Сафаров, Закон “Про електронні комунікації” має бути ухвалений для імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері електронних комунікацій відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. “Законопроекти підготовлені різними депутатами дуже по-різному і з різних позицій, але всі вони впроваджують державне регулювання мережі інтернет”, – наголошує юрист.

Усі три законопроекти – № 3549-1, 3549-3 і 3549-4 – спрямовані на здійснення державного регулювання інтернет-операторів, включно з операторами мобільного зв’язку, що надають доступ до інтернету, а також на державне регулювання порядку під’єднання юридичних і фізичних осіб до мережі інтернет. Усі ці законопроекти передбачають укладання договору між кінцевим споживачем та інтернет-провайдером не тільки під час стаціонарного під’єднання, а й під час використання мобільного інтернету тощо. І всі ці законопроекти так чи інакше спрямовані на зменшення анонімності кінцевих споживачів у мережі інтернет і можливість їх ідентифікації з боку держави, йдеться в колонці.

Нагадаємо, раніше правозахисні та медійні громадські організації вимагали від депутатів Верховної Ради України не голосувати за законопроект 6688, який грубо порушує права людини та національне законодавство, включно з Конституцією України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter