Після затримання засновника опозиційного телеграм-каналу NЕХТА авіакомпанії почали облітати територію Білорусі

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Після зняття з літака та затримання білоруськими силовиками засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича щонайменше два рейси рушили в обхід повітряного простору Білорусі.

Про це повідомляє Єврорадіо. 

Фото: Єврорадіо

Рейси Одеса – Рига та Рига – Тбілісі авіакомпанії AirBaltic оминули територію Білорусі над Литвою, Польщею та Росією. У коментарі виданню міністр транспорту Латвії Таліс Лінкітес підтвердив, що AirBaltic відмовилася використовувати білоруський повітряний простір.

“Наша національна авіакомпанія AirBaltic постійно контролює ситуацію з безпекою в повітряному просторі різних країн. Вона вже вирішила не використовувати повітряного простору Білорусі у своїх рейсах. Латвійське агентство цивільної авіації дасть свої рекомендації. Я знаю, що Міжнародна організація цивільної авіації запросила всю інформацію від перевізників та країн-операторів. Найближчими днями, очевидно, будуть вироблені конкретні рекомендації з цього питання”, – сказав Лінкітес.

Водночас лідери США, Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великої Британії вже закликали розслідувати інцидент з затриманням Протасевича, а до завершення цього розслідування призупинити членство Білорусі в Міжнародній організації цивільної авіації та заборонити всі польоти над республікою. 

«Використання винищувача для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО і ЄС. Цей вчинок піддав серйозній небезпеці пасажирів і екіпаж. Це нагадування про нелегітимність людей, яка претендують на владу в Мінську», – йдеться у їх заяві на сайті комітету з міжнародних відносин Сенату США.

Після затримання Протасевича медіа повідомили, що разом з ним білоруські силовики затримали і його дівчину – 23-річну Софію Сапегу. Росіянка навчається на магістратурі в Європейському гуманітарному університеті (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою “Міжнародне право і право Європейського Союзу”. У навчальному закладі вже розповіли, що докладають усіх зусиль для якнайшвидшого звільнення дівчини. 

Нагадаємо, що напередодні в Мінську затримали Романа Протасевича, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке виявилося хибним.

Наприкінці минулого року співзасновників NEXTA Протасевича і Степана Путила білоруський КДБ заніс до списку фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Слідчий комітет республіки висунув журналістам звинувачення в організації масових безладів у Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Сам телеграм-канал NEXTA і його логотип визнано екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter