Після виходу РФ із “зернової угоди”, окупанти пошкодили третину портової інфраструктури України – Кубраков

Дата: 16 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

РФ після одноосібного виходу із “зернової угоди” завдала 118 ударів по українських портах, пошкодивши або знищивши третину портової інфраструктури.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на міністра інфраструктури України Олександра Кубракова.

Наслідки російських ударів по портовій інфраструктурі України. Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Кубракова

Як повідомляє видання, Румунія у зв‘язку з цим планує ряд заходів, які б дозволили найближчим часом подвоїти щомісячну потужність українського зерна, яка буде проходити транзитом через порт Констанца. Про це заявив міністр транспорту та інфраструктури країни Сорин Гриндяну.

Рівень транзиту, якого ми хочемо досягти в найближчі місяці, становить чотири мільйони тонн, і це можливо“, зазначив посадовець після зустрічі з офіційними особами України, Молдови, Європейської комісії та Державного департаменту США.

Міністр інфраструктури України сподівається, що ці плани будуть досягнуті на початку жовтня, і це “може допомогти нам вирішити хоча б 50% нашого експорту“.

Внаслідок ударів РФ по українських портах на Дунаї  та блокування морських портів України експорт зернових вантажів до країн Азії, Африки та Європи скоротився майже на 3 мільйони тонн на місяць. Попри це, українські порти продовжують працювати. 

Нагадаємо, 16 вересня перші цивільні кораблі скористалися тимчасовим коридором у напрямку до портів України. До цього з портів виходили судна, що були заблоковані через війну.

Раніше ZMINA повідомляла, що за даними британського уряду, з липня, після того, як Росія односторонньо вийшла із “зернової угоди”, окупанти ракетами та безпілотниками знищили 280 тисяч тонн зерна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter