Після сутичок до Шевченківського суду пропустили 22 поручителів Стерненка

Дата: 12 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Після сутичок між поліцією та прихильниками активіста Сергія Стерненка до Шевченківського райсуду Києва пропустили 22 поручителів активіста, якому сьогодні мають обрати запобіжний захід.

Як передає кореспондентка видання ZMINA, протягом пів години прихильники намагалися прорватися через кордон поліції до зали суду.

Зокрема, у суд хочуть пройти кілька десятків людей, які готові взяти Стерненка на поруки та підписали про це відповідні заяви.

Протестувальники кидали в колону поліцейських перед судом пластикові пляшки, сміття та гільзи від фаєрів.

Хтось застосував димову шашку. Протестувальники також вигукують негативні гасла в бік міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та вимагають його відставки.

Поліція в захисних шоломах відтісняла активістів від входу. Активісти розповідають, що поліція застосовувала до них силу.

Сам Стерненко наполягав на тому, що він повернеться до зали суду лише в супроводі своїх поручителів.

До суду спочатку пропустили народних депутаток від фракції “Голос”. Потім депутатка Олександра Устінова повідомила, що до суду можуть пропустити 22 поручителі, оскільки вся зала вміщає максимум 40 людей.

Станом на 20-ту годину Стерненко зайшов у залу із 22 поручителями. Кілька десятків людей, які мали заяви про взяття на поруки, лишилися зовні.

Також стало відомо, що суд не погодився відвести на вимогу захисту Стерненка прокурора Миколу Бозовуляка.

Нагадаємо, засідання про обрання Сергієві Стерненку запобіжного заходу триває вже понад  чотири години. Увесь цей час під стінами суду на підтримку активіста мітингують кілька сотень людей. Захист Стерненка вже двічі заявляв клопотання про відвід судді Бугіля, але воно було відхилене.

Напередодні Стерненку оголосили підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. За словами слідчих, він нібито наздогнав одного зі своїх нападників та вбив ножем. Сам активіст відкидає ці звинувачення і наголошує, що захищався. 

Як відомо, у травні в справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

10 червня 2020 року “Українська правда” з посиланням на одного з адвокатів Стерненка написала, що підозру Івану Кузнецову скасували, а провадження щодо нього закрили. Офіційного підтвердження цьому наразі, однак, немає. 

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter