Після стрілянини в російській школі влада почала збирати списки “підозрілих учнів”, зокрема, які виходять на протести

Дата: 12 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Після стрілянини в школі російського міста Казань і Столиця Республіки Татарстан. Міністерство освіти і науки Мурманської області доручило регіональним закладам освіти скласти список підозрілих учнів і випускників. До переліку потрапили, зокрема, підлітки, які виходили на акції протестів. 

Про це повідомляє Meduza.

11 травня в одній зі шкіл Казані відбулася стрілянина, внаслідок якої загинули дев’ятеро людей, а ще декілька десятків отримали поранення. Зі зброєю до закладу прийшов колишній учень – 19-річний Ільназ Галявієв. За кілька тижнів до вбивства він завів телеграм-канал, у якому публікував дописи про те, що “у світі не має залишитися живності, це помилка всесвіту”, а також називав себе “богом”. Зброю, яку Галявієв використовував для вбивства, він купив легально. 

Одразу після трагедії в мережу потрапила фотографія документа від Міністерства освіти і науки Мурманської області, в якому від освітян вимагали створити базу учнів і випускників 2018–2020 років, “схильних до порушення дисципліни, виявлення невмотивованої агресії, висловлювання погроз щодо учнів і працівників [освітнього закладу] або тих, які мають постійні конфлікти з ними, які приносили в освітні установи зброю… або предмети, схожі на зброю, висловлювали суїцидальні думки, а також щодо яких є будь-які підозри в можливій підготовці до злочинів насильницького характеру”.

У документі було й посилання на онлайн-таблицю з іменами та іншими даними дітей, доступ до якої деякий час мали всі охочі. У таблиці були наведені, зокрема, імена та прізвища, дати народження, номери навчальних закладів і назви класів або навчальних груп “підозрілих” учнів з Мурманська й інших міст області. Також документ містить телефони, посилання на сторінки учнів у вконтакті, відомості про батьків тощо.

Окремо в таблиці йшлося й про обґрунтування занесення до списку, наприклад “схильний до помсти”, “нецензурна лайка”, “загроза одноліткам”, “регулярне вживання енергетичних напоїв”, “учасник акції на підтримку Навального”, “учасник групи Навального, захоплюється вогнепальною зброєю, виступає проти російського законодавства”. Журналісти Meduza відшукали в списку навіть дані першокласника. 

Нагадаємо, що нещодавно в Росії у відкритий доступ потрапила база з даними росіян, які збиралися вийти 21 березня на акцію протесту з вимогою звільнити опозиціонера Олексія Навального. У мережі можна було знайти імена, домашні адреси та інші персональні дані деяких прихильників політика.

Фотографія обкладинки: realist.online

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter