В Ірпені суддя відмовилася розглядати позов про аліменти для дитини, постраждалої від збройного конфлікту

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Після скарги дитини Вищій раді правосуддя про те, що суддя Ірпінського міського суду Наталя Карабаза майже півроку не розглядає її справу про аліменти, суддя залишила позов без розгляду. У дитини померла мати і вона домагається аліментів від свого батька. Наразі дитина зі статусом постраждалої дитини від збройного конфлікту проживає з дідусем та бабусею в Ірпіні. 

Про це виданню ZMINA повідомили неповнолітня та її дідусь. 

Суддя Наталя Карабаза

Як йдеться в ухвалі, Наталя Карабаза залишила справу без розгляду, оскільки позивачка, на її думку, не має цивільної процесуальної дієздатності. 

“Неповнолітні особи віком від 14 до 18 років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена. Згідно зі ст. 59 ЦПК України, права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від 14 до 18 років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді, відповідно, їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена”, – так обґрунтувала своє рішення суддя. 

Суддя ухвалила таке рішення після того, як неповнолітня Є. В. 12 серпня подала до Вищої ради правосуддя (ВРП) скаргу про безпідставне затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, встановленого законом. Сторони у справі звинуватили також суддю Карабазу у тому, що вона ухвалила таке рішення заднім числом, а саме 19 липня. 

Адвокатка неповнолітньої Руслана Орел відмовилася надати виданню ZMINA коментарі, кинувши слухавку. 

Відомо, що Є. В. подала нову скаргу до ВРП через незаконну відмову в доступі до правосуддя. Вона також оскаржила 30 серпня ухвалу судді Наталі Карабази в апеляційній інстанції. У ній вона просила суд скасувати цю ухвалу та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Київський апеляційний суд не зміг вчасно відкрити провадження через недоліки в оформленні матеріалів справи. Через це апеляційна інстанція повернула справу в Ірпінський міський суд для їх виправлення. 

Із ухвали Київського апеляційного суду випливає, що суддя Карабаза не виготовила вчасно судове рішення, через що минули строки апеляційного оскарження. Про це також у своїй скарзі зауважила сама неповнолітня. 

“Доказів отримання апелянтом копії оскаржуваної ухвали матеріали справи не містять, тому заява про поновлення строку на апеляційне оскарження підлягає задоволенню”, – йдеться в ухвалі від 10 вересня. 

Апеляційний суд констатував, що суддя Карабаза неправильно застосувала норми матеріального права і порушила норми процесуального права. Він не погодився з її ухвалою. 

Колегія суддів наголосила, що неповнолітні віком від 14 до 18 років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено закономі ч. 2 ст. 47 ЦПК України.

Судді звернули увагу на ст. 18 Сімейного Кодексу України, відповідно до якого, кожен учасник сімейних відносин, який досяг чотирнадцяти років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу.

Ці норми також конкретизуються у положеннях ст. 5 Європейської конвенції про здійснення прав дітейі Парламент ратифікував цю конвенцію 3 серпня 2006 року. У ній йдеться про можливість надавати дітям додаткові процесуальні права, якщо суди розглядають справи, що стосуються їх безпосередньо, зокрема, права здійснювати деякі або всі права сторін у такому процесі.

“Системний аналіз ст. 18 СК Українист. 47 ЦПК України, ст. 5 і 9 цієї конвенції дозволяє дійти таких висновків. Кожен учасник сімейних відносин, який досяг 14 років, має право на особисте звернення до суду з відповідною заявою в порядку цивільного судочинства за захистом свого права чи інтересу, а також може особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких він або вона особисто бере участь”, – обґрунтувала колегія суддів.

Суд скасував ухвалу Карабази і направив справу до суду першої інстанції для продовження її розгляду.

За інформацією канцелярії Ірпінського міського суду, цю справу розглядає знову суддя Наталя Карабаза. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter