Від початку російського вторгнення Служба розшуку дітей “Магнолія” отримала 3 тисячі звернень про зникнення дітей

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі Служба розшуку дітей “Магнолія” розшукує 33 дітей, депортованих до Росії. За весь час повномасштабного вторгнення організація сприяла розшуку 47 дітей, також вдалося встановити точне місцезнаходження 18. Починаючи з 24 лютого 2022 року, організація отримала понад три тисячі звернень.

Про це виданню ZMINA повідомила керівниця Служби розшуку дітей “Магнолія” Марина Липовецька.

За інформацією Нацполіції, на сьогодні у розшуку перебуває понад 1100 зниклих безвісти дітей. Однак ми розуміємо, що інформація неповна, бо, на жаль, на окупованих територіях не всі люди мають змогу подати заяву до поліції. Також є ризики, що діти можуть бути депортовані до РФ”, – зазначила Липовецька.

За її словами, окупанти вивозять дітей невідомо куди. Якщо “Магнолії” вдається разом з іншими організаціями встановити їхнє місцезнаходження, батьки або родичі їдуть до Росії їх забирати. Однак це є доволі ризикованим через обов’язкове проходження “фільтрації” на кордоні. До того ж така тривала подорож потребує значних витрат, які не кожна родина може собі дозволити. Крім того, російські чиновники вимагають нотаріально завірені у РФ документи, які підтверджують родинні зв’язки або опікунство. Якщо цього не зробити, росіяни часто відмовляються приймати українські свідоцтва.

Правозахисниця наголошує на тому, що універсального механізму повернення дітей додому наразі не існує, тому дітей частіше повертають в індивідуальному порядку. Зрідка вдається вивозити їх групами, як це було минулого місяця. Кожного разу організація залучає різні структури або людей для того, щоб повертати дітей.

Ми залучаємо до повернення дітей усіх, хто може нам допомогти. Це можуть бути волонтери, юристи, представники НГО, журналісти, міжнародні організації, дипломати, закордонні політики, українські та іноземні держструктури тощо. Кожного разу ми застосовуємо різні підходи”, – пояснює активістка.

Пошук дітей, за словами Липовецької, дуже складний процес, який потребує взаємодії між різними громадськими організаціями, ЗМІ та державними відомствами. Наприклад, поліція перевіряє інформацію, яку надали свідки, а “Магнолія” через медіа повідомляє про безвісти зниклих дітей.

Як зазначає Липовецька, для повернення дітей додому потрібно знайти транспорт (автобуси) та надати сім’ям юридичну підтримку. Цим займаються інші організації.

Служба розшуку дітей “Магнолія” працює на території України понад 20 років. З 2017 року організація стала членом федерації Missing Children Europe, що дозволяє їй розшукувати зниклих українських дітей за кордоном. Гаряча лінія Служби розшуку дітей: 116 000. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter