Після проходження практики в прокуратурі на Закарпатті студентка поскаржилася на домагання від прокурора: його покарали

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Практикантка Тячівської окружної прокуратури, що на Закарпатті, поскаржилася на прокурора Юрія Варгу. За її словами, він без дозволу торкався її тіла, перед тим випивши алкоголь під час робочого дня. 

Про це повідомляє hromadske з посиланням на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Фото: “Карпатський обʼєктив”

Під час службового розслідування зʼясували, що у травні 2023 року прокурор ходив до ресторану під час робочого дня, де начебто вживав алкоголь з трьома іншими людьми. Колеги посадовця підтвердили, що він повернувся на роботу нетверезим.

Згодом, за свідченнями студентки-практикантки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, прокурор домагався її, торкаючись різних частин її тіла. Коли вона подала скаргу на Варгу, він сам та інші люди телефонували їй, вимагаючи відкликати або спростувати свою заяву. За словами студентки, це був психологічний тиск.

Сам Варга визнав, що ходив до ресторану в обідню перерву, проте алкоголь начебто не вживав. Пройти обстеження на стан сп’яніння він відмовився, бо, як каже, “вважав таку процедуру приниженням людської гідності”.

Також він підтвердив, що проходив повз студентку-практикантку, коли та складала документи в шафу.

“Юрій Варга уточнив, що у вузькому проході канцелярії можливо й випадково доторкнувся в області спини чи тазу практикантки прокуратури, яка стояла на нестійкому кріслі й могла падати, а він міг підтримувати її, однак ніякого сексуального чи іншого підтексту не мав, такого насильства не застосовував і наміру такого не мав”, – йдеться у рішенні комісії.

За його словами, докази проти нього отримали з порушенням чинного законодавства, а з керівником окружної прокуратури в нього нібито склалися “напружені стосунки”.

Зрештою кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів ухвалила рішення притягнути прокурора до дисциплінарної відповідальності.

Йому заборонили переходити до органу прокуратури вищого рівня, а також його не зможуть призначити на вищу посаду там, де він працює зараз – у Тячівській окружній прокуратурі. Таке покарання діятиме один рік, однак Юрій Варга ще може його оскаржити.

Нагадаємо, що дві колишні студентки Королівського валлійського музично-драматичного коледжу, 26-річні Аліса МакКеміш та Сідні Федер, подали до суду на навчальний заклад через недбалість у розслідуванні звинувачень у сексуальному насильстві та виграли справу. Суд постановив, що навчальні заклади зобов’язані піклуватися про студенток і проводити розслідування, коли ті заявляють про сексуальне насильство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter