Після перемоги Мінцифри збирається провести перепис населення

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Після перемоги у війні з Росією в Україні уряд планує провести масштабний перепис населення, залучивши до цього Міністерство цифрової трансформації. 

Про це в ефірі телемарафону розповів очільник Мінцифри Михайло Федоров

Михайло Федоров. Фото: Міністерство цифрової трансформації

У незалежній Україні повний перепис населення проводили лише раз – у 2001 році. 

Тоді загальна кількість людей становила 48 мільйонів 457 тисяч осіб, більшість з яких (67,2 %) мешкала в містах, а решта (32,8 %) – у сільській місцевості. Українок, згідно з тим переписом, було 53,7 %, а чоловіків –  46,3 %.

В Україні на початку століття проживали представники понад 130 національностей і народностей, але в національному складі населення переважну більшість становили українці – 77,8 %. Українську мову вважали рідною 67,5 % населення України. 

Фото: Укрінформ

Відтоді дані змінились, а уряд уже навіть порушив власну методику періодичності та порядку проведення перепису. Згідно з нею перепис мали б проводити не рідше ніж один раз на 10 років.

Федоров каже, що, готуючи післявоєнний перепис, урядовці переосмислять підхід його проведення. До прикладу, судячи зі слів міністра, частину інформації отримуватимуть без звертання до громадян.

“Багато інформації можна отримати завдяки верифікації в реєстрах, щоб не смикати наших громадян і не запитувати те, що і так можна побачити завдяки деперсоналізованій синхронізації певних реєстрів”, – каже міністр.  

Раніше Федоров зазначав, що проведення майбутнього перепису можуть організувати, зокрема, у “Дії”. Одним з партнерів стане компанія Apple, що допомагатиме спеціалістам з кібербезпеки. Компанія допомагала з проведенням перепису в США у 2020-му. Тоді вперше в історії США можна було відповідати на запитання онлайн або телефоном. 

“Це буде один з найбільш сучасних та інноваційних переписів населення у світі”, – каже Федоров про майбутній перепис в Україні. 

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення Україну в пошуках безпечного місця покинули понад 5 мільйонів людей. 

За кордоном, як кажуть у ДПСУ, лишається третина тих, хто виїхав. Останні дослідження ООН свідчать, що переважна більшість українських біженців та внутрішніх переселенців хоче повернутися додому, втім меншість із них планує зробити це в найближчі три місяці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter