Після маршу ХарківПрайду невідомі напали на учасника ходи

Дата: 25 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У Харкові двоє молодиків напали на фотографа Віктора Височина, коли той повертався з маршу ХарківПрайду на підтримку ЛГБТІК, що цього року з міркувань безпеки через постійні російські обстріли відбувався в метро.

Як розповів постраждалий виданню ZMINA, він зняв символіку після маршу, рухався від майдану Конституції на заплановану пізніше зйомку і зупинився сфотографувати український прапор, коли до нього підійшли двоє молодиків десь 20–25 років на вигляд, на ходу одягаючи медичні маски.

Учасники МетроПрайду у Харкові (фото: з фейсбук-сторінки Kharkiv Pride)

“Я ховаю телефон, а вони питають російською: “А що ви знімаєте? А навіщо? А що у вас за наліпка на телефоні?” А у мене на телефоні наліпка “ХарківПрайд” така трішки райдужна, помітити її відносно важко, але вони помітили”, –  каже він.

За словами Віктора, він почав рухатись у бік людей, а ці чоловіки почали тягнути його кудись в інший бік, порвали йому наплічник і почали бити.

“Мене повалили, збили окуляри. У мене два синці на голові, але струсу мозку, напевно, нема. І на ногах також синці є. А вони побігли”, –  зазначає Віктор.

Як повідомили на сторінці ХарківПрайду, 25 вересня ЛГБТІК-спільнота із союзниками та союзницями, вбрані у вишиванки, проїхалися харківським метро. Хода пройшла та проїхала усіма трьома лініями Харківського метрополітену, відвідала 10 станцій та здійснила 2 переходи.

“Загалом марш ХарківПрайд пройшов безпечно. Проте стало відомо про напад на одного учасника маршу у центрі міста. Він був у вишиванці й фотографував великий прапор України, тож напад міг ґрунтуватися як на гомофобії, так і на українофобії. Наразі стан здоров’я учасника задовільний”, – мовиться у повідомленні.

ХарківПрайд – ЛГБТ-подія у місті Харків, яка проводиться з 2019 року та включає лекції, публічні дискусії та марш ХарківПрайд — мирну ходу на захист рівних прав та можливостей для людей незалежно від їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Минулого року, за підрахунками організаторів,  у ході взяли участь близько трьох тисяч людей. 

Цього року, попри постійні періодичні обстріли Харківщини з боку Росії, активісти провели низку подій ХарківПрайду, але для безпеки учасників фінальну ходу вирішили провести в метро, адже саме в метро тисячі людей знайшли прихисток під час найтемніших для міста днів війни.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter