Після теракту під Радою міліція 10 годин не пускала адвокатів до затриманих дітей

Дата: 02 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Після теракту 31 серпня під Верховною Радою України в Голосіївському райуправлінні порушувались процесуальні права затриманих неповнолітніх.

Про це розповів представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов.

Двох неповнолітніх Г. та Л. затримали не на місці вчинення неправомірних дій під Верховною Радою. За їхніми словами, їх затримали через футболки з символікою однієї з політичних партій. У відділок активістів доставили о 16:25 та інкримінували їм порушення ч. 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 293 (групове порушення громадського порядку) Кримінального кодексу України.

Після затримання міліціонер вдарив в обличчя одного із затриманих. Представники Уповноваженого зафіксували тілесні ушкодження дитини о 21-й годині 31 серпня.

“За результатами огляду неповнолітнього Л. працівником секретаріату Уповноваженого з прав людини – фахівцем в галузі судово-медичної експертизи було встановлено наявність зовнішніх тілесних ушкоджень – синця блідо-фіолетового кольору в ділянці спинки носа з набряком оточуючих м’яких тканин. Ці тілесні ушкодження виникли від ударної дії тупого твердого предмету і не раніше 12 годин до моменту огляду”, – йдеться у правозахисній доповіді “Події під парламентом 31/08/2015 через призму прав людини”.

За словами Юрія Бєлоусова, затриманих неповнолітних утримували понад 10 годин.

“Час затримання перемістили на 7 годин 45 хвилин. Цей проміжок часу людина не вважалась затриманою, відповідно, ціла низка гарантій при затриманні не діяла”, – передає слова Юрія Бєлоусова кореспондент Центру інформації про права людини. 

“Міліціонери казали, що особа не затримана. Ми питаємо: чи може він піти додому? Вони кажуть, що не може. Але пояснити, чому, не змогли”, – додав представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Бєлоусов називає таке порушення законодавства системним не тільки в міліції, а й в органах прокуратури.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року під Верховною Радою почалися сутички між силовиками та мітингувальниками, що вимагали не ухвалювати змін до Конституції. Після голосування мітингувальники пішли на будівлю штурмом, почали кидати димові шашки, а потім один з них кинув гранату у правоохоронців. Після сутичок до лікарень потрапило близько 140 людей, троє бійців Нацгвардії загинули.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter