Після перегляду вироків в’язні-українці етапуються до Росії – МЗС

Дата: 17 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Росія переглядає вироки громадянам України, які відбували покарання у кримських в’язницях після анексії півострова, а також перевозить їх в інші виправні заклади Росії.

Про це заявляють в МЗС України.

“Здійснюється перегляд раніше винесених українськими судами вироків відповідно до російського Кримінально-процесуального кодексу, а засуджені громадяни України переводяться відбувати покарання на територію РФ”, – акцентують увагу дипломати.

“Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, державі-окупанту забороняється здійснювати примусове переміщення громадян окупованої держави на територію держави-окупанта”, – додають в українському МЗС.

Українські дипломати висловлюють протест проти таких дій та вимагають “негайно перевести в’язнів на територію України та надіслати матеріали їхніх кримінальних та особових справ в Україну”.

При цьому у відомстві не наводять статистичну інформацію про кількість переміщених до російських в’язниць громадян України. Однак ще у травні експерт Регіонального центру прав людини та Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський вказував, що таких людей може бути понад тисячу. 

Нагадаємо, спільна стаття 2 чотирьох Женевських конвенцій 1949 року кваліфікує як міжнародний збройний конфлікт будь-яку окупацію частини або всієї території однієї держави іншою державою. Відповідно до Женевських конвенцій доки окупація не припинена, держава-окупант повинна дотримуватися щодо окупованої території вимог міжнародного гуманітарного права, насамперед у частині прав осіб, які перебувають на окупованій території.

15 листопада в щорічному звіті попереднього розслідування МКС прокурор наголосив, що “ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією”.

За словами Миколи Гнатовського, доцента кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, найсерйозніші порушення цих вимог можуть дорівнювати воєнним злочинам.

У Росії наполягають на законності приєднання Криму та надання російського громадянства тим особам, які навесні 2014 року перебували у кримських в’язницях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter