Пільги на житлово-комунальні послуги обмежуються законом, а не постановою уряду – Лутковська

Дата: 17 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини просить прем’єр-міністра Володимира Гройсмана забезпечити права окремих категорій населення на отримання пільг зі сплати житлово-комунальних послуг.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Омбудсмана, Офіс Уповноваженої отримує багато звернень українців через порушення їхнього права на пільги.

Після того, як у постанову уряду №319 внесли зміни, то після призначення субсидій людям, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), пільги не нараховуються. Інформація про людей із субсидіями подається підприємствам–виробникам житлово-комунальних послуг та вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

“Однак надання пільг окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг регламентується низкою законів України, зокрема, законом “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” тощо”,  – пояснюють в Омбудсмана і додають, що скасування пільг можуть бути визначені не інакше як законами України.

“Позбавлення ж громадян пільг через нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів України, зокрема, постанови № 319, є неправомірним, адже порушує вимоги вищезазначених законів України”, – додають у Омбудсмана.

Валерія Лутковська назвала перевищенням повноважень внесення урядом відповідних змін до пункту 4 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Вона просить Володимира Гройсмана скасувати внесені постановою №319 змін до пункту 4 Положення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter