Підстрелив і допитував мешканця Богданівки: росіянина підозрюють у злочинах під час окупації Київщини

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України оголосила підозру російському військовослужбовцю Шаві Оюну у порушенні законів та звичаїв війни, зокрема у катуванні та жорстокому поводженні з мешканцем Київської області.  

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Ілюстраційне зображення. Фото: Новинарня

Слідство встановило, що 40-річний Шави Оюн з 24 лютого по 30 березня 2022 року перебував у селі Богданівка Київської області. Він виконував обов’язки  навідника у 15 окремій гвардійській мотострілецькій бригаді (миротворчих сил) 2 гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу ЗС РФ.

Оюн жорстоко поводився з цивільним населенням Богданівки. Так, 24 березня 2022 року місцевий житель перебував у лісосмузі неподалік від спілки товариств масиву ʺБогданівськийʺ. Близько 11 години Оюн разом з іншими солдатами РФ знайшли його. Розуміючи, що цивільний не несе їм жодної загрози, Оюн прострелив йому стегно з автомата. Далі російський військовий приклав чоловікові ножа до горла і погрожував убивством. Він вимагав від нього зізнання в тому, що той допомагає ЗСУ і входить до диверсійно-розвідувальної групи. 

Після цього Оюн схопив чоловіка за одежу і потягнув в бліндаж неподалік. Йому зв’язали руки й повезли на броньованій машині до Богданівської школи. Впродовж тижня пораненого чоловіка допитували. Російські солдати намагалися з’ясувати, що він робив біля бліндажа та про співробітництво із ЗСУ.

За скоєне Оюну загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що Головне слідче управління Національної поліції повідомило про підозри у порушенні законів та звичаїв війни під час окупації Київщини двом російським військовим Артему Дементьєву та Вадиму Кірікову. А солдат армії РФ Монахов отримав ще одну підозру – за розстріл жінки в Бучі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter