Підрив Каховської ГЕС: лише на правому березі Дніпра відомо про 148 пошкоджених археологічних пам’яток

Дата: 07 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підтоплення, викликаного підривом російськими військовими Каховської ГЕС, лише на правому березі Дніпра пошкодженими лишились 148 археологічних пам’яток. 

Про це повідомили в уряді. 

Ілюстраційне зображення

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко каже, що світова археологія ніколи не стикалась з такими масштабними руйнуваннями.

“553 квадратних кілометри – підтоплені”, – констатує посадовець. 

Для розв’язання проблем в уряді створили координаційний центр зі збереження культурної спадщини та культурних цінностей. Члени центру, між іншим, мають звернутися до міжнародних інституцій щодо допомоги у ліквідації наслідків. 

Мінкульт раніше казав, що під загрозою підтоплення на Херсонщині були десятки об’єктів культурної спадщини. 

Нагадаємо, що внаслідок підтоплення чималих пошкоджень зазнав унікальний будинок-музей Поліни Райко, що знаходиться в окупованих Олешках. 

Окупація і війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, але, як кажуть експерти, вони виявляють неабияку стійкість. 

ZMINA вже розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter