В унікальному будинку-музеї Райко, що опинився під водою внаслідок підриву росіянами ГЕС, обвалилась більшість стін

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованих Олешках на Херсонщині внаслідок підтоплення, спричиненого влаштованим російськими військовими вибухом на Каховській ГЕС, чималих пошкоджень зазнав унікальний будинок-музей Поліни Райко. 

Про це розповів художник та представник благодійного фонду імені Райко Семен Храмцов

Такий вигляд мав будинок Райко до затоплення. Фото: “Рукотвори”

Будинок Райко знаходиться на вулиці Нижній в Олешках. Будівля стояла неподалік заплави річок Чайка і Конка, які впадають в Дніпро, тож під час затоплення вона повністю пішла під воду. 

За словами Храмцова, більшість внутрішніх стін обвалилася. Для творчості Райко використовувала найпростіші та найдешевші фарби, бо купувала їх на пенсію.

“Фресок десь 30–40% зі стелями збереглося”, – додає художник. 

Скриншот відео з фейсбук сторінки Семена Храмцова
Скриншот відео з фейсбук сторінки Семена Храмцова

Нині складно сказати, як можна вберегти будинок, що перебуває у російські окупації. 

“Берегині якось планують “сушити дім”, і гадаю треба надати інструкцію після спілкування зі спеціалістами щодо того, що робити далі, що можна зробити в тих умовах, які там наразі”, – каже Храмцов. 

Будинок Райко охороняється Законом України “Про охорону культурної спадщини”. 

Храмцов закликав небайдужих допомогти зібрати кошти на відновлення будинку. 

Творчість Райко – яскравий приклад українського наївного мистецтва, яке Росія намагається знищити. ЇЇ малюнки порівнюють з мистецтвом Марії Примаченко та Катерини Білокур.

Ще на початку повномасштабного вторгнення на Київщині росіяни зруйнували Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків, де зберігалася колекція картин Примаченко. Частину з малюнків вдалося врятувати й тепер кожен охочий може прогулятися музеєм у 3D-турі. 

Нагадаємо, що окупація і війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, але, як кажуть експерти, вони виявляють неабияку стійкість. 

ZMINA вже розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter