Підозрювану у коригуванні російських ударів по Харкову суд випустив з СІЗО під заставу

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Дзержинський районний суд Харкова торік наприкінці грудня випустив під заставу у майже пів мільйона гривень підозрювану у коригуванні російських ударів по Харкову жінку. 

Про це йдеться у відповідній ухвалі суду. 

Імені підозрюваної не називають, однак відомо, що мова йде про Дар’ю Кригіну

Дівчину затримали ще у квіті минулого року. Правоохоронці казали, що вона приїхала на Харківщину з окупованої росіянами території, а сама родом з окупованого Антрациту на Луганщині. 

“За завданням куратора жінка встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України”, – закидали їй слідчі. 

Внаслідок обстрілів, які допомагала коригувати підозрювана, як казали есбівці, були постраждалі та загиблі. Під час обшуку у квартирі жінки знайшли понад 134 тисячі євро, 216 тисяч доларів та 730 тисяч рублів. 

На засіданні 22 грудня суддя Рибальченко Л.М. вирішила не підтримувати як прокурора, який просив залишити Кригіну під вартою, так і адвокатів підозрюваної, які просили відпустити ту під цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом.

Кригіній призначили заставу у розмірі 496,2 тисячі гривень. 

Активісти з “Харківського антикорупційного центру”, які привернули увагу до справи, кажуть, що суд, приймаючи рішення, враховував, що жінка має родичів на тимчасово окупованої території України, до яких може виїхати, однак врахував й те, що ймовірна коригувальниця перебуває під вартою тривалий проміжок часу – з 21 квітня 2022 року. 

У своєму рішенні суддя вказала, що взяла до уваги практику Європейського суду з прав людини, а саме справу “Харченко проти України” та справу “Мамедова проти Росії”. 

У першій йшлось про надмірно тривале тримання під вартою, а також вказувалось на те, що національні суди не розглядали жодних альтернативних триманню під вартою запобіжних заходів щодо заявника. 

Щодо другої справи, то ЄСПЛ зазначив, що “посилання на тяжкість обвинувачення як на головний чинник при оцінці ймовірності того, що особа переховуватиметься від правосуддя, перешкоджатиме ходові розслідування або вчинятиме нові злочини, є недостатнім, хоча суворість покарання і є визначальним елементом при оцінці ризику переховування від правосуддя чи вчинення нових злочинів, і що потребу позбавлення волі не можна оцінювати з винятково абстрактного погляду, беручи до уваги тільки тяжкість злочину”.

Захисники Кригиної зазначали, що вона має постійне місце проживання у Харкові. Нині не відомо, де саме перебуває жінка. Під вартою, якби не внесла заставу, вона мала б перебувати до 19 лютого 2023 року. 

У коментарі “Укрінформу” речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко сказав, що Кригіна вийшла із СІЗО 23 грудня. Прокуратура подала апеляцію, аби підозрювану знову відправили до СІЗО. 

Нагадаємо, що нещодавно засудили росіянина, який закликав знайомих донатити на російську армію, мешкаючи у Харкові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter