Підозрюваному в наведенні російської ракети по Грозі загрожує довічне за держзраду

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в держдавній зраді повідомили колишньому правоохоронцю. Йому закидають наведення російської ракети на поминальний обід у селі Гроза на Харківщині, внаслідок чого загинули 59 цивільних. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Дмитро та Володимир Мамони. Фото: СБУ

Імені підозрюваного не називають, але журналісти одразу після трагедії з’ясували, що це Дмитро Мамон. Наведенням російської ракет він міг займатися разом із братом Володимиром, якого заочно почали судити торік. 

Слідчі кажуть, що Дмитро разом з росіянами чергував на блокпостах під час окупації, виписував штрафи місцевим та навіть вилучав у них автомобілі, що потім передавав загарбникам. 

“За свою роботу отримував по 45 тисяч російських рублів щомісяця”, – розповідають детективи. 

Обидва брати втекли до Росії, коли українські військові деокупували Харківщину.

Нагадаємо, що село Гроза розташоване за 35 кілометрів від кордону з РФ і після 24 лютого 2022-го та тимчасової окупації росіянами там лишилося жити близько сотні людей. 

Росіяни 5 жовтня 2023 року вдарили ракетою “Іскандер” по приміщенню магазину-кафе, де в той момент проходив поминальний обід за військовим Андрієм Козирем, якого перепоховали в рідному населеному пункті. Він разом із сином Денисом на початку повномасштабного вторгнення став до лав ЗСУ. Денис загинув під час російської атаки по Грозі. 

Росія в ООН підтвердила, що вбила цивільних у Грозі, хоча в організації дійшли такого самого висновку й без допомоги російських дипломатів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter