В ООН вважають атаку на поминальний обід у селі Гроза нападом російських військових

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) за посередництвом Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні підготувало доповідь щодо обстрілу російськими військовими села Гроза на Харківщині 5 жовтня 2023 року, внаслідок якого загинуло 59 людей. Автори звіту наголошують, що мають достатні підстави вважати, що вибух у кафе спричинив саме удар російських військових ракетою “Іскандер”, а жертвами атаки стали лише цивільні. 

ZMINA розповідає про що йдеться в доповіді. 

Кладовище в Грозі. Фото: AFP

Для підготовки звіту монітори двічі приїздили до Грози та спілкувалися з тими, хто вижив, місцевими посадовцями, медиками та працівниками моргу.

Село Гроза складається з двох вулиць, і до початку повномасштабного вторгнення там мешкали не більш ніж пів тисячі людей. Населений пункт у 2022 році окуповували російські військові, але ЗСУ звільнили його у вересні того ж року, і до атаки в жовтні 2023-го, за словами мешканців, у селі не було ані бойових дій, ані збройних нападів. Монітори ООН наголошують, що не задокументували там жодних жертв серед цивільних до удару по кафе.

На момент російського удару в Грозі, згідно зі списками, складеними для розподілу гуманітарної допомоги, мешкало щонайменше 344 людини. 

Автори звіту відновили хроніку подій 5 жовтня починаючи з моменту перепоховання військового Андрія Козиря й до моменту удару по кафе. Син Козиря Денис вирішив перепоховати батька в рідному селі, бо, коли той помер, населений пункт ще був окупований РФ, тож це було неможливо зробити. 

Близько полудня 5 жовтня процесія принесла труну з дому загиблого на кладовище, що за кількасот метрів від села. Після того як її опустили в землю, троє солдатів у супроводі двох офіцерів дали почесний залп, після чого мешканці на автобусі та кількох приватних цивільних авто приїхали до кафе в центрі села на поминальний обід. 

Військові залишили кладовище після похорону і не приєдналися до цивільних у кафе, наголошують в ООН. Приблизно за 20–25 хвилин після того, як подали основну страву, у будівлі кафе прогримів вибух. 

“У результаті загинуло загалом 59 осіб – 36 жінок, 22 чоловіки та восьмирічний хлопчик. Шість осіб госпіталізували через травми, а за кілька днів після події ще одна жертва померла в лікарні. УВКПЛ підтвердило особу всіх жертв і не виявило жодних ознак того, що хтось із людей, що були на поминальному обіді в кафе, був військовослужбовцем Збройних сил України”, – йдеться у звіті. 

Рідні та друзі над трунами 57-річної Ірини Харбаки та 60-річного Олексія Ходака, які загинули внаслідок удару по селу Гроза. Фото: timesofmalta.com

Можливим винятком, про який ішлось у доповіді, був син загиблого військового Андрія Козиря Денис. Втім, його самого звільнили із ЗСУ ще в червні 2023-го, а військову форму він носив на знак пошани до батька.

Автори звіту дізналися про ще одного чоловіка, присутнього на панахиді, який також служив у ЗСУ, але під час служби отримав серйозне поранення внаслідок вибуху міни та на момент нападу проходив реабілітацію.

“Більшість жертв загинули чи були поранені разом з мінімум ще одним найближчим родичем – подружжям, братом чи сестрою, дитиною, батьком або матір’ю, – що відбиває той факт, що цей захід був сімейним і громадським зібранням. Щонайменше 15 сімей під час нападу втратили більш ніж одного члена сім’ї. Вік багатьох жертв також підтверджує, що це було зібрання цивільного характеру. 27 із 64 осіб, які перебували в будівлі, було 60 років або більше. Одна особа була дитиною”, – розповідають автори звіту. 

Усі зібрані факти дозволили УВКПЛ констатувати, що у випадку з Грозою, навіть якщо російські військові вважали, що на поминках будуть військовослужбовці, слід було отримати більше інформації, щоб це перевірити.

“Те, що Збройні сили Російської Федерації вчинили цей напад, свідчить, що вони або не вжили достатніх заходів, щоб пересвідчитись у тому, що об’єкт є військовою ціллю, або ж навмисно спрямували удар на цивільних осіб або на цивільні об’єкти, що в будь-якому разі є порушенням міжнародного гуманітарного права”, – доходять висновку в ООН. 

У звіті окремо додатком опублікували витяг з виступу постійного представника Росії в ООН Василя Небензі, який підтвердив причетність РФ до удару та збрехав, що били по похованню “високопоставленого націоналіста”. 

Нагадаємо, що есбівці встановили особи навідників російської ракети на Грозу. Ними виявилися двоє братів, які пішли працювати на росіян під час окупації та втекли до Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter