Підозрюваного в організації теракту і вбивстві євромайданівців експосадовця МВС відправили під варту

Дата: 20 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва відправив під варту колишнього працівника керівного складу управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Юрія Спаських. Його підозрюють в організації теракту та вбивствах протестувальників Євромайдану. 

Про це повідомили в Адвокатській дорадчій групі. 

Фото: Герман Кригер

У 2017 році Спаських вийшов на волю з російської в’язниці та повернувся до України. ФСБ затримала його у 2014 році в Росії, куди він утік після Євромайдану, та звинуватила у викраденні ексзаступника глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

Спаських уже оголошували дві підозри – щодо розгону протестувальників у ніч з 10 на 11 грудня 2013-го та розгону 18 лютого 2014-го. Підозра в організації теракту, умисних убивствах, а також перевищенні влади стала для нього третьою. 

Колишній посадовець МВС почав переховуватись у вересні, тому його оголосили в розшук, а згодом затримали. Під вартою він проведе два місяці, до 6 листопада.

За даними Офісу генпрокурора, внаслідок дій Спаських загинули три людини, ще 14 отримали тяжкі тілесні ушкодження, а 59 – ушкодження середньої тяжкості.

Влітку цього року двоє колишніх бійців “Беркуту” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь отримали по три роки позбавлення волі за перевищення службових повноважень. Цей вирок став першим щодо подій 30 листопада та першим реальним вироком беркутівцям за злочини, скоєні проти учасників Революції гідності. 

До суду нещодавно скерували справу щодо колишнього бійця “Омеги” Володимира Косенка. Його обвинувачують у вбивствах протестувальників 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, зокрема вбивстві Олега Ушневича і пораненні Віталія Гукова. Загалом у справі йдеться про 35 убитих та 58 поранених. 

За сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

Нагадаємо, що очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter