Підозрювані в справі МН-17 не з’являються на судових засіданнях – адвокат

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Жоден з чотирьох підозрюваних у справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН-17 не прибув на другу сесію судового процесу в Нідерландах.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на суддю Гендріка Стейнхаюса, що головує в процесі.

Слухання в справі МН-17 розпочались у березні в судовому комплексі “Схіпхол”, поблизу аеропорту Амстердама. Однак усі підозрювані були відсутні й під час першого судового засідання. За цей час прокуратура Нідерландів відрекомендувала нових свідків. Один з них – росіянин, який був присутнім під час пострілу ракети із ЗРК “Бук” по літаку. Чоловік нібито добровільно зголосився приєднатися до сепаратистів та 2014 року охороняв територію, звідки стріляв “Бук”.

Наразі прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи: 

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Зараз їх усіх оголосили в міжнародний розшук. Суддя зазначив, що справу розглядатимуть за відсутності обвинувачених.

Водночас, за даними видання АВС, у тілах екіпажу експерти виявили осколки ракети «Бука». Це спростовує висновки російської сторони, яка у 2015 році стверджувала, що літак був збитий ракетою 9М38, остання з яких була випущена ще в Радянському Союзі у 1986 році. У Міноборони РФ наголошували, що знайшли докази того, що ракета 9М38, якою нібито збили «боїнг», була у грудні 1986 році передана військовій частині, котра базувалася в Тернопільській області. Також до матеріалів справи долучать інтерв’ю  журналіста Дмитра Гордона з так званим “міністром оборони ДНР” Ігорем Стрєлковим (Гіркіним).

Нагадаємо, що одним з ключових фігурантів справи про збитий “боїнг” рейсу MH-17 виявився заступник керівника Прикордонної служби ФСБ, генерал-полковник Андрій Бурлака. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter