Підозри оголосили групі колаборантів з Нової Каховки, які грабували, викрадали й катували цивільних

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Національна поліція України заочно повідомила про підозру в грабуванні, викраденні й катуванні цивільних, пособництві державі-агресору і створенні незаконних органів влади дванадцятьом колаборантам на чолі з російським ставлеником у Новій Каховці Володимиром Леонтьєвим. 

Про це розповіли в Центрі журналістських розслідувань. 

Ілюстраційне зображення Нової Каховки

Підозрювані були героями численних публікацій ЦЖР.

Йдеться про:

  • 59-річного Володимира Леонтьєва, російського ставленика в Новій Каховці, мешканця Києва. Йому закидають організацію проросійських мітингів на території Новокаховської громади, викрадення 1 квітня 2022 року голови Таврійської громади Миколи Різака, якого кілька днів з мішком на голові й з прикутими кайданками до батареї руками незаконно утримували в будівлі Каховського районного відділу поліції. Загалом повідомлення про підозру Леонтьєву містить описи семи скоєних ним злочинів.
  • 50-річного Віталія Єфіменка, мешканця Каховки, заступника Леонтьєва, якому закидають організацію окупаційного “Дня Побєди” 9 травня 2022 року, відкриття меморіалу “Вечный огонь” у Новій Каховці та причетність до пограбувань і викрадень цивільних. Ще влітку 2022 року Єфіменко потрапив “на підвал” до ФСБ РФ і досі перебуває в одній з катівень на території окупованої Херсонщини, кажуть журналісти.
  • 41-річну Наталію Казарян (Лядьска), мешканку Нової Каховки, яка очолює центр російської так званої гуманітарної допомоги міста і працювала разом з Леонтьєвим і Єфіменком, організовуючи російські мітинги й інші пропагандистські заходи. 
  • 45-річного колаборанта Кирила Стремоусова, який загинув нібито внаслідок ДТП 9 листопада 2022 року. Слідчі інкримінують йому проведення так званого референдуму у вересні 2022 року на території Новокаховської громади, а також організацію проросійських заходів у Херсоні.
  • 58-річного Віктора Коника, мешканця Нової Каховки, ексначальника місцевої окупаційної поліції, який ще 2022 року втік до Польщі.
  • 28-річного Сергія Томку, мешканця Одеси, заступника начальника окупаційної поліції Нової Каховки.
  • 32-річного Миколу Насєдкіна, начальника окупаційного ізолятора тимчасового тримання Нової Каховки.
  • 23-річного Степана Федчишина з Києва.
  • 34-річного Володимира Сільченка, працівника окупаційної поліції.
  • 45-річного Єгора Кузакова з Нової Каховки, також працівника окупаційної поліції.
  • 29-річну Наталію Мармій із селища Козацьке, заступницю начальника окупаційного слідчого відділу.
  • 63-річну Наталію Харченко, завідувачку ясел-садка комбінованого типу №11 “Золотий Ключик” Новокаховської міської ради.

У повідомленнях про підозру описано обставини незаконного позбавлення волі й катувань голови Таврійської громади Миколи Різака і чотирьох мешканців Козацького і Нової Каховки, зокрема Ірини Петрової, менеджерки Української асоціації футболу.

Наталію Харченко підозрюють у здаванні окупантам своєї колеги, завідувачки іншого дитсадка Нової Каховки й у знятті українського державного прапора з будівлі свого закладу.

Всім їм повідомили про підозру за частиною 6 або 7 статті 111-1, а деяким також за частиною 1 статті 111-2 КК України. Загалом їм загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі й конфіскація майна.

Нагадаємо, що російському омонівцю, причетному до викрадення мера Голої Пристані, загрожує до 12 років в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter