Підозру отримав чоловік, який на Херсонщині міг допомагати росіянам катувати цивільних

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у відданні наказу щодо жорстокого поводження з цивільним населенням та про вчинення інших порушень законів і звичаїв війни повідомили мешканцю Донецької області, який на окупованій Херсонщині міг катувати цивільних. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

38-річний уродженець Донеччини після окупації Херсонської області приїхав до Лазурного. Там він обіймав посаду “заступника” так званого коменданта-начальника гарнізону російських військ.

Один з випадків, який йому закидають, трапився 6 квітня 2022 року. Тоді підозрюваний разом з кількома підлеглими військовослужбовцями приїхав до Новософіївки, де мешкав 60-річний чоловік, який мав проукраїнську позицію. За наказом підозрюваного в його будинку провели “обшук” та затримали.

“Надягнувши потерпілому на руки кайданки, а на голову наволочку та поліетиленовий пакет, нападники посадили затриманого до вантажного автомобіля та привезли до Лазурного в один із захоплених пансіонатів. Чоловіка завели в підвальне приміщення, де двоє військових РФ почали його бити. Потім один з окупантів двічі вдарив затриманого штик-ножем у стегно, після чого відрізав частину вуха”, – розповідають слідчі. 

Селище міського типу Лазурне на Херсонщині: будинок з червоним дахом – санаторій “Чайка”. Скриншот Google Maps

Чоловіка протримали в підвалі п’ять годин, а потім відпустили додому, не надавши медичної допомоги. 

Ще один випадок трапився наприкінці липня того ж року. Тоді затримали 37-річного жителя Лазурного, якого підозрюваний особисто допитував, а коли не отримав бажаних відповідей, наказав російським військовим побити затриманого. 

“Після півгодинного знущання один з окупантів схопив потерпілого за горло і стискав, поки чоловік не втратив свідомості”, – кажуть слідчі.

За кілька годин затриманого також відпустили додому.

Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Нагадаємо, що торік російському військовому, який був “комендантом” Лазурного на Херсонщині, оголосили підозру. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter