Підозру отримала мешканка Луганщини, яка мілітаризує дітей в окупації для російської армії

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили мешканці Луганської області, яка в російській окупації займається мілітаризацією дітей. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Імені підозрюваної не називають, але нещодавно слідчі публікували підозру щодо Оксани Луганцевої, деталі якої збігаються з інформацією з публікації на сайті ОГП. Жінка є громадянкою України, втім у відкритих джерелах немає деталей щодо того, ким вона працювала до окупації Луганщини росіянами. 

Луганцева з листопада 2022 року є начальницею штабу регіонального відділення “Юнармії”. Жінка активно роздає інтерв’ю російським пропагандистам, передає допомогу бойовикам та організовує “урочистості”, наприклад посвяти нових членів організації.  

Зі світлин, що виклали правоохоронці, зрозуміло, що з допомогою Луганцевої дітей в окупації також залучають до поховань російських бойовиків. 

Слідчі-есбівці кваліфікують дії жінки як порушення Женевської конвенції, що забороняє пропаганду серед цивільного населення служби в армії окупаційної держави. Якщо суд визнає її винною, то вона може отримати 15 років за ґратами. 

Нагадаємо, що “Юнармія” – це російська дитячо-юнацька мілітарна організація при міністерстві оборони РФ, членами якої можуть ставати діти від восьми років.

Її створили у 2016 році, і відтоді українські правозахисники били на сполох, звинувачуючи Росію в мілітаризації дітей в окупованому Криму й на окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

Учасників таких організацій, наприклад, навчають користуватися зброєю та виживати в різній місцевості. 

Луганцева не перша підозрювана, причетна до мілітаризації дітей у російській окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter