Підконтрольні РФ “посадовці” проводять масовану пропагандистську кампанію на окупованих територіях

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозру організованій групі осіб, яка займається систематичним проведенням в окупованому Сєвєродонецьку масових та інформаційно-пропагандистських заходів на підтримку російської агресії проти України.

Про це повідомила пресслужба Головного управління СБУ в Луганській та Донецькій областях.  

Сєвєродонецьк. Архівне фото з відкритих джерел

Фігурантами справи є “очільник” окупаційної адміністрації Сєвєродонецька, його “заступниця” та “начальниця” окупаційного управління освіти.

Від початку окупації міста вони розгорнули активну медійну діяльність на підтримку окупантів. Лише з кінця липня 2022 до травня 2023 року “посадовці” провели в Сєвєродонецьку понад 30 проросійських заходів.

Серед них – інтерв’ю пропагандистським медіа, зустрічі з “високопосадовцями” терористичного угруповання “ЛНР”, “депутатами народного совєта”, представниками російських політсил, церкви московського патріархату, “шефів” з Пермського краю Росії, “патріотичні заходи” на честь окупаційної армії, акції зі збирання та передання окупантам гуманітарної допомоги (“С Zаботой о солдате” тощо).

Також серед проведених ними заходів – відзначення “державних свят” на кшталт “дня народного единства”, “дня защитника отечества”, заходи щодо втягнення сєвєродонецьких школярів у “всероссийское движение первых” тощо.

Все це супроводжувалося численними публікаціями на спеціально створених окупантами медіаресурсах.

Організовані фігурантами справи акції мали політичний характер і ставили на меті підтримку кремлівського режиму, формування в жителів окупованої території російської ідентичності, виправдання агресії РФ проти України, наголосили в СБУ.

Під час більшості акцій, які проводили колаборанти, відтворювалася символіка російського вторгнення в Україну та кремлівські пропагандистські наративи про “освободителей” та “русский город Северодонецк”.

СБУ повідомила зловмисникам про підозру за частиною 3 статті 28 та частиною 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України – організація заходів політичного характеру, ведення інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, вчинені організованою групою.

Раніше всі вони отримали повідомлення про підозру в колабораційній діяльності. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі, до 15 років заборони обіймати певні посади та конфіскація майна.

За даними Інституту масової інформації, йдеться про “очільника” окупаційної влади міста Миколу Моргунова, його заступницю Яну Силкіну та “начальницю” окупаційного управління освіти Олену Соколенко.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Ані Григорян – поплічниця очільника окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова, яка готує дітей з півострова до війни з Україною, отримала підозру в колабораційній діяльності (заочно).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter