Під Святошинським судом побили та “помилково” затримали журналістів, які показували посвідчення (оновлено)

Дата: 24 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Поліцейські побили у Святошинському райсуді Києва мінімум трьох журналістів під час операції з розблокування роботи суду, який мав розглянути справу Миколи Коханівського.

Журналіст Сергій Томіленко написав у Facebook: “Спецпризначенці побили мінімум трьох журналістів – Дмитра Реплянчука (“Громадське ТБ”), Сергія Лефтера (УНІАН) та Кирила Милишева (“Страна.UA”)”.

“Посвідчення виривалися, камери трощилися. Сергія та Кирила запроторили у автозак разом з активістами, але начебто дільничні у відділенні виявилися адекватними – про це мені написав тільки що Кирило”, – додав він.

Як сказав кореспондент УНІАН, його декілька разів вдарили. Попри те, що він кричав, що є журналістом, у нього вирвали посвідчення. Як пізніше повідомив Лефтер, усіх затриманих везуть в автозаку, але не відповідають на запитання, куди саме.

Кирила Малишева та Сергія Лефтера уже відпустили з відділку.

Водночас журналіст “Громадського” Дмитро Реплянчук  у відеозверненні у Twitter повідомив подробиці свого побиття.

“Мене щойно побили представники поліції особливого призначення, розтрощили камеру. Я журналіст “Громадського”. Мене поклали на землю представники поліції особливого призначення. Били ногами і руками, намагалися заламати”, – розказав Реплянчук.

Він зазначив, що повідомив поліцейським, що він журналіст і намагався показати посвідчення.

“Я сказав, що в мене все є на камері, після чого вони намагалися розбити камеру. Потім представник патрульної  поліції мене підняв і допоміг вийти з приміщення суду”, – додав журналіст.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко заявив, що затримання журналістів були помилковими.

“Приносимо вибачення тим двом працівникам ЗМІ, які випадково постраждали. Якщо будуть отримані від нього (Лефтера – ред.) і від Діми Реплянчука заяви про застосування сили поліцейськими щодо журналістів, вони будуть розглянуті відповідно до закону і прийняті відповідні рішення”, – написав він у Facebook.

“Причина всього цього безладу – абсолютно деструктивні дії групи підтримки підозрюваного, які розтрощили судову залу і перешкоджали правосуддю”, – додав Шевченко.

Разом з тим він закликав журналістів вдягати світловідбиваючі жилети з надписом Press під час висвітлення масових акцій. Це, на його думку, має мінімізувати ризик неправомірного застосування сили поліцейськими до представників ЗМІ. 

“На жаль, сьогодні в такій динамічній і емоційної ситуації наявності у журналіста просто фото-відео камери і прес-карти (найчастіше захованої, а не на видному місці) недостатньо для швидкої ідентифікації журналіста, який працює в самому епіцентрі подій поруч з самими правопорушниками. Закликаємо використовувати яскраві світловідбиваючі жилети з написами PRESS/Преса під час висвітлення масових акцій”, – написав він.

Громадська організація “Інститут масової інформації” вимагає від правоохоронців негайно розслідувати напади і затримання журналістів українських ЗМІ 24 жовтня у Святошинському районному суді Києва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter