Під офісом Омбудсмана вимагали відставки Денісової

Дата: 30 Липня 2019
A+ A- Підписатися

У Києві під офісом Уповноваженого з прав людини Верховної Ради активісти провели акцію протесту з вимогою звільнити Людмилу Денісову через її можливе втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС).

Про це повідомляє кореспондент Центру прав людини ZMINA.

 

Під будівлю офісу Омбудсмана прийшли до двох десятків людей. Деякі з них обгородили вхід до приміщення червоною стрічкою та повісили плакати з написами “(Не) заважайте злочину”, “Яйця цієї Уповноваженої у нас”. 

“Плівки, оприлюднені НАБУ з Окружного адміністративного суду Києва, показують, що проблема комплексна і стосується як суддів Окружного адмінсуду, так і Омбудсмана Людмили Денісової, ДБР та інших державних структур”, – наголосив один з організаторів акції та член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Добровільно піти у відставку Денісову закликали у своїй заяві й правозахисники з Кримської правозахисної групи та Медійної ініціативи за права людини.

“Ситуація, яка зараз склалася у зв’язку з оприлюдненням компрометуючих Денісову матеріалів, загрожує незалежності всієї інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Офіс Омбудсмана – це декілька сотень осіб, включно з регіональними представниками, які опікуються широким колом питань, пов’язаних із правозахисною тематикою. Ми вважаємо, що з метою збереження національної та міжнародної довіри до Офісу Омбудсмана України Людмила Денісова не може далі обіймати посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, – стверджують вони. 

Як відомо, 26 липня Національне антикорупційне бюро України, Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури та СБУ розповіли деталі розслідування можливого вчинення кримінальних правопорушень з боку голови та окремих суддів адмінсуду Києва (ОАСК).  
 
Слідство вважає, що судді ОАСК втрутились у призначення членів ВККС за квотами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Державної судової адміністрації. Із записів негласних слідчих розшукових дій випливає, що судді та Омбудсман домовилися про призначення Уповноваженим членів ВККС, які будуть лояльні до ОАСК. Натомість суд має не підтримати позиції НАЗК, яке звинуватило Людмилу Денісову в тому, що та не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Правоохоронці зауважують, що судді адмінсуду Києва створювали штучні перешкоди в роботі ВККС, щоб уникнути обов’язкового кваліфікаційного оцінювання. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter