Під час обміну одна полонена відмовилася повертатися на підконтрольну територію

Дата: 28 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Одна жінка зі списку полонених бойовиками українців під час обміну відмовилася повертатися в Україну.

Про це повідомила заступниця генпрокурора Анжела Стрижевська, повідомляє Громадське радіо.

“З тих, кого ми забрали з непідконтрольної території, одна жінка відмовилась повертатися, сказала, що має проукраїнську позицію, але сім’я в Донецьку, тому залишається”, — повідомила Стрижевська.

В ефірі Громадського радіо Голова секретаріату Уповноваженої з прав людини Верховної Ради України Богдан Крикливенко зазначив, що українська сторона за допомогою мінських домовленостей буде контролювати, щоб жінку не переслідували на окупованій території.

“Це питання буде стояти на контролі в Уповноваженого з прав людини. За першої нагоди, коли Мінська тристороння контактна група повернеться до роботи, буде обговорення другого етапу обміну. Як відомо, ще велика кількість наших хлопців і дівчат залишається на окупованій території. Буде ставитися питання про дотримання прав тих, хто переїхав на непідконтрольну територію, хто там залишився”, — говорить Крикливенко.

За інформацією заступниці генпрокурора Анжели Стрижевської, остаточні цифри обміну — це 73 на 233. Тим часом в СБУ заявляють про 74 звільнених заручників.

26 осіб відмовились їхати на непідконтрольні території вже під час безпосереднього обміну, ще 47 відмовилися раніше. Таким чином від обміну відмовилися 73 людини.

Водночас в офісі Уповноваженого заявили, що  з 306 запланованих для обміну в’язнів передали лише 237 людей. За даними омбудсмена, 69 ув’язнених під час обміну не захотіли повертатися в ОРДЛО.

Як відомо, 27 грудня на контрольному пункті пропуску “Майорське” на лінії розмежування в районі Горлівки в Донецькій області відбувся обмін полоненими. Попередньо було заплановано проведення обміну за формулою “306 на 74” (українська має передати 306 людей, бойовики – 74).

Серед тих, хто повернувся на підконтрольну територію з “ДНР” президент Центру релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних відносин Ігор Козловський, якого в так званій ДНР засудили до 2 років і 8 місяців ув’язнення, співробітник київської громадської організації Центр UA Володимир Фомічов, якого засудили до 2 років позбавлення волі.

З “ЛНР” також, зокрема,  звільнили ультрасів луганської “Зорі” Владислава Овчаренко та Артема Ахмерова та блогера Едуарда Неделяєва.

Громадське радіо опублікувало список звільнених полонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter