Під час Маршу рівності підірвали вибуховий пакет і затримали дев’ять осіб за підготовку провокацій

Дата: 23 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Центром Києва під гаслом “Свобода. Єдність. Боротьба” пройшов Марш рівності, яким завершився прайд-тиждень.

Маршрут маршу проходив від Будинку вчителя на вулиці Володимирській бульваром Шевченка, вул. Терещенківською до площі Льва Толстого, до кінця вул. Пушкінської, вгору вул. Б. Хмельницького. Завершився Марш рівності біля будівлі “Київпроєкту”, передає Інтерфакс-Україна.

Учасники маршу йшли за узгодженим маршрутом мирною ходою, яка тривала близько години.

Як повідомила на брифінгу після маршу виконавчий директор ГО “КиївПрайд” Руслана Панухник, за попередніми підрахунками, у марші взяли участь понад 8 тис. людей.

Вона додала, що під час ходи марш змінював свій маршрут через можливі демонстрації та акції супротивників.

Інтерфакс-Україна повідомляє, що під час проходження маршу біля парку Шевченка на його території підірвали вибуховий пакет. Крім того, періодично противники маршу намагалися прорватися в колону, але правоохоронці їх відтісняли. Також серед учасників ходи зустрічалися противники “КиївПрайду”, які періодично провокували конфліктні ситуації. Зокрема, вони вигукували гасла, що суперечать ідеології прайду.

Водночас перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, говорячи про вибух у парку Шевченка, зазначив, що “хтось кинув петарду”, але “це рядова подія для таких масштабних масових заходів”.

“Під час проведення сьогоднішніх масових заходів жодного повідомлення про порушення в поліцію не надходило”, – додав на брифінгу очільник Національної поліції України Сергій Князєв. Він також констатував, що затримань під час заходів не було.

Як повідомляв відділ комунікації поліції Києва 23 червня вранці поліція затримала дев’ятьох правопорушників, які мали намір влаштувати провокації на Марші рівності, розпочато кримінальне провадження.

“Правоохоронці вилучили знаряддя для підготовки провокацій. Правопорушників затримали в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Відомо, що вік зловмисників – від 18 до 48 років”, – йдеться в повідомленні.

Відомості про цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 296 (підготовка до хуліганства). Їм загрожує від трьох до семи років ув’язнення. Вирішується питання про обрання фігурантам запобіжного заходу.

Станом на 10:55 розпочалася евакуація учасників маршу в супроводі поліції до станції метро “Театральна”. Організатори закликали учасників перед тим, як залишити акцію, прибрати всю символіку.

Нагадаємо, 14 червня в Києві розпочався прайд-тиждень “КиївПрайд-2019”, який завершиться Маршем рівності 23 червня.

У ніч на 23 червня поліція перехопила противників Маршу рівності, які збиралися закидувати учасників акції презервативами з екскрементами.

“На Парковій зупинили автобус, який віз у центр 200 таких “снарядів” із лайном. Щоб наповнити кондоми фекаліями, на Жуковому острові працювала ціла “лайнолабораторія”. А щоб отримати біоматеріал, як зізналися затримані, вони розібрали чотири біотуалети”, – повідомив начальник поліції Києва Крищенко.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter