Під варту відправили “соратника Киви” з Дніпра, якого підозрюють у коригуванні ракетних ударів по місту

Дата: 11 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Дніпрі під варту відправили місцевого мешканця, якого правоохоронці підозрюють у коригуванні ракетних ударів російської армії по місту. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Чоловіка затримали під час того, як він виконував завдання росіян. Усього на окупантів, за словами слідчих, підозрюваний працював із серпня до вересня. 

Він мав фіксувати та передавати інформацію щодо кількості, місць дислокації й переміщення підрозділів та військової техніки ЗСУ, розміщення блокпостів та засобів протиповітряної оборони.

Затриманий відправляв відео пуску ракети системою ПВО та координати її можливого місця розташування з посиланням на мапі.

“Також він повідомляв ворогу про розташування об’єктів критичної інфраструктури, основних дорожньо-транспортних магістралей, залізничних вокзалів на території Дніпропетровської області. Надану ним інформацію ворог використовував для нанесення ракетних ударів по зазначених об’єктах”, – розповідають в Офісі генерального прокурора. 

Після виконання завдань чоловік детально розповідав про наслідки ударів росіянам.

За місцем мешкання підозрюваного провели обшук і вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами. Окрім цього, судячи з фото, опублікованих правоохоронцями, на столі чоловік тримав, ймовірно, муляж черепа людини з вишкребеною на ньому свастикою та перевернутою зіркою.

Також у нього знайшли піджак з нашивкою “СРСР” і книжки: Льва Гумільова “Від Русі до Росії” та Джона Перкінса “Сповідь економічного вбивці”. Автор останньої серед іншого розповідає про “світові корпорації”, що змушують представників країн, які розвиваються, отримувати кредити в країн Заходу. Такі твердження є елементами теорії змови, однак сам автор видання постійно заперечує існування будь-якої “змови”.

В Офісі генерального прокурора не повідомили деталей щодо особи затриманого, однак у СБУ його називають представником найближчого оточення колишнього народного депутата Іллі Киви, який наразі переховується за кордоном від правосуддя за злочини проти України.

У контррозвідці кажуть, що чоловік є місцевим бізнесменом у сфері IT, який 2014 року познайомився з Кивою. Згодом за пропозицією останнього очолив одне з міських громадських об’єднань, підконтрольних керівництву забороненої ОПЗЖ.

“До лав організації він почав масово залучати своїх “однодумців” для участі в масових заходах на підтримку проросійської політсили та вчинення провокацій для розхитування внутрішньої обстановки в регіоні. Після початку повномасштабної агресії соратник “п’ятої колони” залишився в Дніпрі для виконання подальших “інструкцій” свого соратника, який утік за кордон”, – розповідають есбівці. 

 
 

Дніпрянина підозрюють у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Якщо суд визнає його винним, то він може отримати 15 років за ґратами або довічне. Окрім цього, суд може конфіскувати його майно. 

Нагадаємо, що в Запоріжжі затримали агентку ФСБ з позивним 007. Її підозрюють у тому, що, видаючи себе за волонтерку, вона збирала персональні дані активістів на півдні та місця дислокації українських військових, а потім передавала росіянам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter