На Рівненщині викрили прикордонника, який передавав дані російським військовим

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

На Рівненщині повідомили про підозру в державній зраді працівнику прикордонного загону, який передавав Росії розвіддані про українських військовослужбовців.

Про це повідомляє Рівненська обласна прокуратура.

Фото: Управління СБ України в Рівненській області

Слідство встановило, що чоловіка завербували, коли він працював у групі комплектування прикордонного загону ДПС України. Прикордонник співпрацював з офіцером запасу збройних сил Росії.

“Зокрема, він збирав і передавав персональну інформацію про відбір кандидатів на військову службу до прикордонного загону. Крім того, у 2020–2021 роках прикордонник передавав іншому ексвійськовому держави-окупанта інформацію про високопоставлених офіцерів Національної гвардії України. За даними слідства – для їхньої подальшої ліквідації”, – йдеться в повідомленні.

В Управлінні СБУ в Рівненській області зазначили, що чоловік ще до початку повномасштабного російського вторгнення “ініціативно встановив зв’язок із представниками збройних сил країни окупантів, яким допомагав у проведенні підривної діяльності проти України”.

“З цією метою він скопіював службову інформацію однієї з військових структур України та надав віддалений доступ до неї російським агресорам. Під час проведення обшуків контррозвідники вилучили боєприпаси, мобільний телефон, ноутбук та паперові носії інформації”, – повідомляє Управління СБУ.

Зараз розв’язується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За скоєне йому загрожує позбавлення волі на термін від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, що в березні президент Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає посилення відповідальності за державну зраду. Тепер в Україні максимальне покарання за державну зраду – довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Однак щодо останніх змін у правозахисників є певні застереження через нерозуміння того, що саме на практиці вважатимуть пособництвом державі-агресору. Детальніше про це можна прочитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter