Під варту відправили чоловіка, який співпрацював з окупантами та став “очільником” громади на Київщині

Дата: 17 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Самопроголошеному голові Димерської ОТГ на Київщині повідомили про підозру у колабораційній діяльності та шпигунстві. 

Про це розповіли у Київській обласній прокуратурі.

Фото: Київська обласна прокуратура

Селище Димер з населенням у 6,8 тисячі осіб знаходиться на території Вишгородського району Київщини та є адміністративним центром однойменної селищної громади. До населеного пункту російські військові вдерлись вже 25 лютого, на другий день повномасштабного вторгнення.

Мешканці казали, що окупанти викрадали селян, грабували магазини та облаштували на території місцевого заводу склад боєприпасів, де також тримали заручників. 

На початку березня росіяни примусово зібрали людей та представили їм нового “голову” громади. Димерці, які пережили окупацію, розповідали, що раніше цей чоловік висував свою кандидатуру на посаду голови ОТГ, але не отримав достатньої кількості голосів. В обмін на гарантії безпеки він добровільно погодився співпрацювати з російськими військовими.

“Він допомагав їм орієнтуватися на місцевості, підбирав людей для незаконної співпраці зі збройними силами держави-агресора, залучав їх до виконання робіт у селищній раді та на території громади”, – розповіли слідчі. 

Окрім цього, чоловік надавав окупантам відомості про атовців, членів територіальної оборони та депутатів серед місцевих жителів. 

Нині підозрюваного відправили під варту. 

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про посилення відповідальності для колаборантів. Тепер за вчинення умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору, збройним формуванням або окупаційній адміністрації можна потрапити за ґрати на строк від 10 до 12 років та позбавитись права обіймати певні посади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter