Під варту хочуть відправити шістьох харківських ексінженерів-ядерників, які могли працювати на “Росатом”

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Харкові шістьом колишнім інженерам-ядерникам повідомили про підозру в пособництві державі-агресору. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Один з підозрюваних налагодив контакт із представниками російської компанії, що тісно співпрацює з “Росатомом” у сфері проєктних робіт з реконструкції АЕС. Зробив він це через родича – власника компанії.

Викриті інженери допомагали розробляти проєктну документацію з пожежної безпеки для Курської, Ростовської, Балаковської та Нововоронезької АЕС у Росії. 

“Громадяни України усвідомлювали, що своїми діями допомагають розвитку атомної енергетики РФ, що сприяє безперебійному функціонуванню і електропостачанню її військово-промислового комплексу, військових частин, підприємств важкої та легкої промисловості. Це у свою чергу дає можливість державі-агресору нарощувати виробництво зброї та боєприпасів, які в подальшому використовуються для ведення бойових дій на території України”, – кажуть правоохоронці. 

Слідчі-есбівці повідомили більше деталей у справі. Так, за їхніми словами, підозрювані мали допомагати повністю під’єднати окуповану Запорізьку АЕС до російської енергетичної системи. 

Викритих збираються відправити під варту. 

Нагадаємо, що “Росатом” – холдинг, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями у РФ, але фактично допомагає росіянам окупувати ЗАЕС та вчиняти інші злочини. 

ZMINA детально пояснювала, чому світ не вводить масштабних санкцій щодо “Росатому”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter