Під посольством РФ у Києві вимагали розблокувати роботу пропускних пунктів на Донбасі

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві під будівлею посольства Росії відбулась акція, учасники якої вимагали розблокувати роботу КПВВ на Донбасі, щоб жителі окупованих територій могли приїхати по медичну допомогу на контрольовану урядом територію.

Про це повідомили у “Восток SOS”.

Пандемія коронавірусу на окупованих територіях Донбасу, за словами правозахисників, набуває рис гуманітарної катастрофи. Згідно з даними Східної правозахисної групи, 2/3 лікувальних установ в ОРДЛО заповнені хворими на ковід, а в більшості міст заповнені навіть гінекологічні відділення. Гінекологічні операції проводяться тільки в Луганську і Донецьку, але й ті лише в обмеженій кількості.

У “Восток SOS”, посилаючись на власні джерела серед медиків, кажуть, що дані бойовиків про смертність від ускладнень є заниженими вдвічі. 

“Росія забирає в мешканців ОРДЛО останній шанс на порятунок. Його вони могли знайти на підконтрольних українському уряду територіях, де їм доступне вакцинування та якісні медичні послуги. Ще півтора року тому за наказом з Москви окупаційні адміністрації значно ускладнили перетин лінії розмежування: з п’яти контрольних пунктів в’їзду-виїзду три повністю припинили роботу, що зменшило щомісячний потік з 1,5 мільйона до 20 тисяч перетинів”, – стверджують правозахисники. 

Активісти, які прийшли під будівлю посольства РФ у Києві, тримали в руках плакати з написами “Росія вбиває”, “Кремль перекрив кисень” та “Росія зробила з Донбасу концтабір”. Також вони провели перфоманс: склали імпровізовані “тіла” в пакетах біля воріт. 

“Ми розуміємо, що все це (ситуація з ковідом в ОРДЛО. – Ред.) – частина кремлівського плану та апелювати до совісті чи людяності Путіна марно. Тому наші основні вимоги адресовано українському президентові та уряду: ми вимагаємо терміново поставити питання порятунку мешканців окупованого Донбасу та розблокування роботи КПВВ на всіх міжнародних переговорних майданчиках. А від західних партнерів України ми вимагаємо значного посилення політичного та економічного тиску на Російську Федерацію”, – зазначив виконавчий директор “Восток SOS” Костянтин Рєуцький.

Раніше журналісти “Радіо Свобода” розповідали, що вакцину проти коронавірусу в ОРДЛО мали можливість отримати, наприклад, бойовики “Л/ДНР”, однак і вона була лише російського виробництва. Медики, вчителі та посадовці на окупованій Донеччині та Луганщині могли щепитися російською вакциною “Спутник-Лайт” лише в серпні, коли Росія скерувала на окуповані території дві партії у 86 та 90 тисяч доз. 

Вплинуло на ситуацію з поширенням ковіду й проведення виборів до російської Держдуми, а саме багатотисячні агітаційні мітинги та фестивалі напередодні трьох днів голосування. 

Нагадаємо, що лише за тиждень кількість людей, які перетинають КПВВ “Станиця Луганська”, скоротилась удвічі в порівнянні з попереднім: із 6 до 3 тисяч осіб.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter