Під час Всесвітнього дня прибирання в Україні зібрали 2,4 тис. тонн сміття, зокрема залишки снарядів

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Учасники Всесвітнього дня прибирання в Україні, який відбувся 16 вересня, зібрали 2,4 тисячі тонн сміття, з яких 140 т відходів здали на переробку. Залишки снарядів та воєнної техніки, які знаходили під час прибирання, відпрацьовували співробітники ДСНС.

Про це розповіла лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine Юлія Мархель на пресконференції в Укрінформі.

Фото: Let`s do it Ukraine

Загалом, за її словами, до Всесвітнього дня прибирання долучилося майже 283 тисячі учасників по всій Україні.

“Всесвітній день прибирання пройшов безпечно, у нас не було жодного інциденту на жодній локації. Дякуємо ДСНС, кожну локацію перевіряли на безпеку… На сьогодні в нас 282 874 учасники. В повномасштабну війну це рекорд України із соціальної активності. Ми очистили 18 442 локації у 24 областях України”, – зазначила Мархель.

Вона пояснила, що формат Всесвітнього дня прибирання був традиційним: цифрове прибирання, яке передбачає видалення зайвої інформації з гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів; колективні прибирання на території установ, організацій; традиційні прибирання на рекомендованих органами місцевого самоврядування локаціях тощо.

Як зазначила Мархель, з питань безпеки час та локації не оголошувалися публічно, втім люди доєднувалися до акції з прибирання в усіх регіонах України, передаючи інформацію від людини до людини.

На тимчасово окупованих територіях громадяни України також долучилися до прибирання – цифрового, тобто видалення невикористаних, застарілих та непотрібних програм, файлів або вебсторінок. Зокрема, до цього формату долучилися громадяни в Луганській, Донецькій, Херсонській областях та в Сумській області. Всього під час цифрового прибирання було видалено 796 389 гігабайтів інформації.

За результатами Всесвітнього дня прибирання найбільше людей долучилися до акції в Дніпропетровській області – 20 484 людини, які прибрали 1 777 локацій; в Одеській області – 23 020 учасників, які очистили 929 локацій; і в Рівненській області – 71 382 учасники, які навели лад на 2 844 локаціях.

У Києві силами волонтерів за підтримки КМДА очистили 60 локацій. До дня прибирання в столиці долучився 2 741 учасник, було зібрано та вивезено 3 002 м/куб. сміття, комунальні підприємства залучили 96 одиниць техніки, а також висаджено 67 зелених насаджень. На столичному ВДНГ працювала Центральна локація України, яка об’єднала учасників не лише на прибирання, але й на інформаційно-просвітницькі активності від молодіжних та екологічних організацій.

За словами Мархель, під час прибирання знаходили дуже різні речі, зокрема уламки ракет, залишки снарядів і воєнної техніки. Ці знахідки відпрацьовували співробітники ДСНС. Традиційно, за її словами, учасники прибирання знаходили старі меблі, побутову техніку. Як зауважила Мархель, такого виду сміття, як пластикові пакети, поменшало, втім, за її словами, великою проблемою стали недопалки.

“Хочу звернутися до курців: доносьте свої недопалки до сміттєвих баків. Діти і молодь у нас не для того, щоб прибирати за вами. Ви – дорослі люди й можете з цим упоратися. Якщо військові дають раду і боронять нашу країну, то кожен дорослий громадянин може донести своє сміття до сміттєвого бака”, – сказала Мархель.

Окремо вона звернулася до тютюнових компаній та закликала їх узяти участь у прибиранні залишків їхньої продукції, без залучення до цього дітей та молоді.

“У нашій країні, як виявилося, ви – найбільші забруднювачі. Ми запрошуємо вас уже сьогодні, ми готові до діалогу, як нам разом зробити Україну чистішою, не залучаючи українських дітей та студентів”, – сказала Мархель.

Також серед найпоширенішого сміття вона назвала одноразовий посуд, скляні та жерстяні бляшанки, пластикові пляшки, засоби особистої гігієни, шуршики, зламані іграшки.

Як зазначив на пресконференції заступник міністра молоді та спорту Владислав Яцук, у порівнянні з минулими роками дедалі більше молодих людей готові долучатися до соціальної активності.

“З початку повномасштабного вторгнення з 20 до 42% збільшилася кількість молоді, яка готова долучатися до волонтерства. Із 6 до 37% у порівнянні з 2021 роком зросла кількість молодих людей, які готові долучатися до відновлення країни. Це не лише відбудова зруйнованого, а й ековідновлення, тому що війна завдає збитків довкіллю. Переважна більшість молоді сьогодні потребує залученості до цих процесів”, – сказав Яцук.

Як нагадав на пресконференції заступник міністра захисту довкілля Сергій Власенко, в Україні запущено реформу управління відходами. Наразі, за його словами, розробляються підзаконні акти, електронна система управління відходами.

“Але ми розуміємо, що після ухвалення закону ми не будемо на наступний день жити в чистому середовищі, на це підуть роки. У європейських країнах ця реформа тривала 20–30 років і досі щось трансформується, модернізується. Тому це процес”, – сказав Власенко.

Всесвітній день прибирання проводиться щорічно в третю суботу вересня. Це масштабна акція з усунення забруднення довкілля та прибирання пластикових відходів. Щороку до акції долучаються мільйони людей зі 191 країни світу. Цьогоріч Всесвітній день прибирання пройшов 16 вересня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter