Під час пресконференції щодо переслідувань білорусів в Україні представницю ZMINA атакували через “смс-бомбінг”

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Під час пресконфренції “(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму?” невідомі атакували акаунти в месенджерах комунікаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Ірини Іванченко.

За її словами, атака почалася разом з початком медіазаходу.

“Протягом пів години мені настирливо телефонували з російських номерів, таких дзвінків я отримала з десяток. Також 12 разів надходили повідомлення від телеграму з кодом доступу до мого акаунту. І ще отримувала різні повідомлення з кодами реєстрації на різних сервісах на зразок ICQ та “Мультиплексу”, – розповідає Ірина Іванченко.

Експерт “Лабораторії цифрової безпеки” Антон Кушнір, аналізуючи інцидент, зазначив, що, найімовірніше, йдеться про так званий смс-бомбінг, для використання якого потрібно знати лише контактний номер людини.

“Смс-бомбінг” саме праві для себе нещодавно відкрили. Він працює так: вводите номер телефону людини в певну форму, і їй починають просто сипатись смс для реєстрації будь-де – в месенджерах, таксі, сервісах для знайомств, піцерії тощо. І людині, відповідно, приходить безліч смс та повідомлень у месенджери”, – пояснює експерт.

За словами Кушніра, у такий спосіб зазвичай намагаються відволікти людину і дезорієнтувати її. Ірина Іванченко припускає, що так невідомі намагалися зірвати пресконференцію.

Сьогоднішня пресконференція Центру прав людини ZMINA стосувалася ситуації з білорусами в Україні, серед проблем, на які вказували правозахисники, практика співпраці українських органів з білоруськими силовиками й видворення білорусів з України. Зокрема, йдеться про справу Олексія Боленкова, якого СБУ намагається видворити за межі України з 21 квітня цього року. Співробітники прийшли до нього додому і хотіли одразу ж вивезти його на кордон, але активіст подав скаргу до суду на це рішення спецслужби. 

СБУ вважає його особою, яка загрожує суверенітету та територіальній цілісності України, на підставі, зокрема, постів анонімного телеграм-каналу ультраправих “Вольєр”, який неодноразово критикували правозахисні організації через профайлінг активістів та заклики до насильства.

Учора Шостий апеляційний суд почав розглядати скаргу активіста на рішення СБУ щодо його видворення з України. Ще до засідання біля суду зібралося декілька десятків молодиків, які напали на Боленкова та кількох інших активістів, що прийшли на його підтримку: їх залили з газового балончика, закидали яйцями та намагалися побити. Водночас засідання суду продовжиться сьогодні о 17:00.

Більше читайте тут: Видворення та відсутність державної допомоги: що може очікувати білорусів, які тікають від режиму в Україну

Як відомо, “Лабораторія цифрової безпеки” за першу половину поточного року зафіксувала понад 35  атак на українських громадських активістів та журналістів в інтернеті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter