Під час пандемії з ромів зробили цапа-відбувайла за поширення коронавірусу – експерт ООН

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Мова ворожнечі та насильство щодо ромів все ще зростають, попри певні здобутки. З ромів, крім того, продовжують робити цапа-відбувайла за поширення ковіду. 

Про це заявив Спеціальний доповідач ООН з питань національних меншин Фернан де Варенн з нагоди Міжнародного дня ромів, який відзначаються сьогодні, 8 квітня. 

Ромська родина з поселення у Белґраді, Сербія / UNICEF

“В Європі проживає близько 12 мільйонів ромів. Окреме навчання ромських дітей, примусова стерилізація ромок і вбивства ромів з мотиву ненависті – це лише деякі з безлічі грубих порушень прав, з якими стикаються представники цієї групи меншин”, – зазначив де Варенн.  

Він додав, що влада повинна запобігати проявам ненависті, зокрема стосовно ромів, в інтернеті. Оскільки бездіяльність у цьому не тільки грубо порушує міжнародні зобов’язання урядів у царині прав людини, а й загрожує зростанню насильства стосовно нацменшин.

“Ще в минулому році ми забили тривогу з приводу зростання ворожих висловлювань на адресу меншин, зокрема ромів, як в інтернеті, так і в основних засобах масової інформації. Йдеться й про звинувачення ромів у поширенні коронавірусу. З того часу, схоже, мало що змінилося”, – заявив Спеціальний доповідач ООН.

За його словами, представники органів державної влади не тільки потурали такому цькуванню, але й активно долучалися до нього. Така позиція, попереджає експерт, є серйозною загрозою для системи охорони здоров’я.

Де Варенн наголосив, що поширювані в інтернеті ненависницькі висловлювання призводять до насильства в реальному житті. Багато ромів піддаються фізичним нападам:

“У важкий для всіх період пандемії їх намагаються зробити цапами-відбувайлами. У деяких країнах прояви ненависті і нетерпимості щодо ромів стали “майже нормою”.

Експерт нагадав про ті випадки, коли підбурювання з боку ультраправих груп у соціальних мережах спричинили вбивства ромів.

Зокрема,  у Львівській області в Україні у 2018 році під час погрому ромського поселення праворадикальним угрупованням “Твереза і зла молодь” вбили молодого рома Давида Папа. Серед нападників були й неповнолітні.  

“З огляду на чинну ситуацію, я хочу закликати держави в пріоритетному порядку посилити заходи боротьби зі стереотипами, з ворожими висловлюваннями, з дискримінацією ромів, а також знайти шляхи ефективного втілення таких заходів й контролю”, – підсумував Спеціальний доповідач ООН.

Він запросив представників урядів, організації громадянського суспільства та представників меншин рома з усіх регіонів світу взяти участь в запланованих цього року регіональних форумах, присвячених правам меншин та запобіганню конфліктам, які можуть виникнути через розпалювання ненависті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter