Під час окупації Київщини росіяни викрали двох цивільних чоловіків, яких тепер тримають у Росії як військовополонених

Дата: 29 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Під час тимчасової російської окупації Київщини на початку цього року російські військові викрали двох цивільних чоловіків – Сергія Любича та Євгенія Гур’янова. У Росії їх тримають як військовополонених та вважають, що затримали на території РФ. 

Про це повідомляє видання “Агентство”. 

Сергій Любич (ліворуч) та Євген Гур’янов (праворуч)

46-річного Гур’янова росіяни викрали 18 березня. 

У той день вони вдерлись до будинку чоловіка та його дружини Наталії й звинуватили у коригуванні ЗСУ. 

“Вони казали нам, що ми б’ємо ветеранів на 9 травня, що продались американцям за їжу. Я запитала: “Ви від чого звільняти нас прийшли?” Вони сказали, що прийшли не звільняти, а забрати Донбас та Крим. Я кажу: “Та ви вже давно забрали”. Вони відповідають: “Ваш уряд його не віддає, і ми творимо історію”. А також розповідали, як добре було жити в СРСР”, – переказує діалог з окупантами жінка. 

Росіяни наказали подружжю попрощатись та забрали Євгенія. 

Другого викраденого росіяни забрали раніше – 7 березня. Любич мешкав з дружиною у Гостомелі, а затримали його, коли він віз воду знайомим. Росіяни також забрали з родини 20-річного сина Владислава, тіло якого невдовзі знайшли біля села Здвижевка. Його застрелили під час спроби втечі від російських військових. 

Точної інформації про те, де тримають обох викрадених, у рідних немає. Колишні полонені розповідали, що бачили Сергія та Євгенія у СІЗО у Брянській області Росії, але російські тюремники цю інформацію не підтверджують. 

“Лише один раз, у серпні, ми отримали короткі листи. Моя сестра отримала два слова: “Живий, здоровий”, я три слова: “Живий, здоровий, все нормально”, – говорить Наталія. 

Червоний Хрест підтвердив, що обидва чоловіки знаходяться у Росії, однак місце утримання не зазначили. У серпні дружина Гур’янова отримала офіційну відповідь від російського міністерства оборони, в якій зазначили, що чоловіків затримали за “протидію спеціальні воєнній операції”, а місцем затримання назвали Росію. 

І Гур’янова, і Любіча росіяни утримують як військовополонених.

Загальну кількість викрадених російськими військовими цивільних українців оцінити складно, але, наприклад, у “Центрі громадянських свобод” вважають, що вивезли не менше двох тисяч цивільних та ще тисячу ув’язнених. Знаходяться вони у 70 місцях позбавлення волі у Росії та на окупованих нею територіях.

Нагадаємо, що наприкінці вересня додому повернулась вчителька Вікторія Андруша, яку росіяни також викрали та вивезли до Росії.

Журналістам Bihus.infо, які документували злочини російських військових на Чернігівщині, інші викрадені розповідали, що під час допитів Андруша відмовлялася спілкуватись із загарбниками російською мовою. 

У полоні жінку примушували співати гімн Росії та погрожували поголити голову. 

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter