Під час окупації Харківщини росіяни знищили найбільший у світі радіотелескоп

Дата: 28 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час окупації Харківської області російські військові знищили дослідницьку обсерваторію в Чугуївському районі, де був найбільший у світі радіотелескоп. 

Про це повідомили у МВС. 

Фото: МВС

УТР-2, або український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації, збудували у 1970 році. Останніми роками обговорювали створення на його базі іншої установки, під назвою ГУРТ – Гігантський український радіотелескоп.

За п’ятдесят років роботи дослідники з радіотелескопом зробили багато астрофізичних відкриттів, зокрема, завдяки регулярним спостереженням за радіовипромінюванням Сонця.

“Більша частина сонячного випромінювання, яка може викликати збурення земної магнітосфери й іоносфери, а також привести до техногенних небезпек (виходу з ладу наземних ліній електропередач і  трансформаторів, супутників у космосі), реєструється саме в радіодіапазоні. Це так звані сонячні радіосплески різних типів, а також сонячні енергетичні частинки. Аналізуючи властивості цих сплесків, можна вивчати сонячну атмосферу на різних висотах над поверхнею Сонця, що успішно роблять українські науковці”,розповідали про роботу УТР-2 у Національній академії наук України. 

Також на радіотелескопі УТР-2 зафіксували блискавку в атмосфері Сатурна, що призвело до появи нової галузі досліджень у планетарній радіоастрономії. Про сам факт можливого існування блискавок на планетах Сонячної системи було відомо ще в 1970-х роках. 

“Такі дослідження дозволяють більш повно визначати фізичні умови та процеси, що відбуваються в атмосферах планет. Окрім Сатурна, за допомогою космічних апаратів блискавки зареєстрували на Юпітері та Урані. Також є ознаки наявності грозової активності й на інших планетах Сонячної системи – Венері, Марсі та Нептуні. Радіотелескоп УТР-2 відкрив нові обрії в дослідженнях космосу”, – уточнювали вчені.

Після декількамісячної російської окупації, за словами заступниці начальника слідчого відділу Чугуївського райуправління поліції Ольги Науменко, будівля установи повністю зруйнована та, скоріш за все, вже не підлягає відновленню.

Фото: МВС

“Це найбільший не тільки в Україні, а й в усій Європі радіотелескоп. Територія займає понад 100 га”, – кажуть правоохоронці. 

Фото: МВС

Щодо факту руйнування об’єкта відкрили провадження за статтею “Порушення законів та звичаїв війни”. 

Нагадаємо, що ще у березні росіяни декілька раз поцілили у Харківський фізико-технічний інститут та навіть знеструмлювали дослідницьку ядерну підкритичну установку (ЯПУ) “Джерело нейтронів”. Незадовго до початку російського вторгнення туди завантажили свіже ядерне паливо, але після 24 лютого установку перевели в глибокий підкритичний стан.

На будівництво установки США виділяли понад 70 мільйонів доларів в обмін на вивезення з України усіх запасів високозбагаченого урану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter