Франція розпочне кампанію щодо заборони смертної кари у світі

Дата: 10 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Франція розпочне кампанію щодо скасування смертної кари у всьому світі в рамках свого майбутнього головування в Європейському Союзі. Про це заявив президент країни Еммануель Макрон.

Про це повідомляє на Reuters.

Джерело: Reuters

Макрон виступив разом із Робером Бадінтером, колишнім міністром юстиції, який керував скасуванням смертної кари через парламент Франції в 1981 році.

Як зазначив президент Франції, у Парижі відбудеться конференція, присвячена 40-річчю скасування даного покарання у Франції. На заході зберуться групи громадянського суспільства з країн, де застосовується смертна кара.

За його словами, Франція у першій половині 2022 року головуватиме у Раді Європейського Союзу. Вона разом з іншими державами-членами Ради ЄС буде працювати відповідно до резолюції Організації Об’єднаних Націй, яка вимагає від країн щорічно повідомляти про кількість винесених смертних вироків та страт.

Франція стала тридцять п’ятою країною світу, яка заборонила смертну кару.  Більшість країн світу більше не застосовують смертну кару як покарання, за виключенням деяких держав, в тому числі й таких великих як Китай, Іран та Сполучені Штати Америки.

Згідно з опитуваннями, у Франції громадське суспільство залишається різко розділеним з цього приводу.

Нагадаємо, у лютому поточного року Верховний суд Пакистану заборонив виконувати смертні вироки щодо людей із психічними розладами. 

Пакистан запровадив мораторій на смертну кару 2008 року, однак після нападу талібів на школу в Пешаварі, під час якого загинула не менш ніж 141 людина, уряд заявив, що скасовує мораторій. 

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter