Під час геноцидальної війни Росія знищує ідентичність українських дітей на окупованих територіях – правозахисники

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Російська Федерація незаконно депортує українських дітей, позбавляючи їх ідентичності.

Про це заявили українські правозахисники під час обговорення в Києві доповіді громадської організації “Альменда” “Шість+” серйозних порушень проти дітей: виклики та наслідки 9 місяців російсько-української війни 2022”.

Автори документа зібрали докази воєнних злочинів проти дітей.

За їхніми словами, Росія забороняє викладати історію України на тимчасово окупованих територіях, замінює українських учителів російськими, впроваджує російські освітні стандарти, знищує доступ до рідної мови, організовує подорожі до РФ задля “виховання любові до Росії”

Як повідомила начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству в Офісі генпрокурора Юлія Усенко, правоохоронці зафіксували майже 2 400 кримінальних проваджень, які стосуються скоєних воєнних злочинів проти дітей.

Серед них 860 проваджень про вбивства та каліцтва дітей. Усенко додала, що в одному провадженні може проходити не одна постраждала дитина.  

Вона заявила, що правоохоронці фіксують факти сексуального насильства над дітьми на звільнених територіях, утім відмовилася коментувати цю тему через чутливість питання. 

Вони також перевіряють інформацію з різних джерел про примусове переміщення понад 13 тисяч дітей і в разі підтвердження документують злочин.

Офіс генпрокурора зафіксував також випадки вербування і використання дітей у збройних силах чи групах. Під час мілітаризаційних заходів у дітей формують з України образ ворога, пропагують культ насильства та війни, виправдовують неспровоковану збройну агресію Росії проти України, виховують любов та повагу до окупаційної армії, навчають основ військової справи, створюють воєнно-патріотичні табори, розвивають воєнно-патріотичний рух “Юнармія“.

Юлія Усенко також згадала, що на тимчасово окупованих територіях дітям Росія відмовляла дітям у доступі до гуманітарної допомоги.  

Представниця Офісу генпрокурора нагадала про роботу порталу, на якому можна повідомити про безвісти зниклу дитину, депортацію, про незаконну зміну її громадянства, про її місце перебування та ознайомитися з інформацією щодо воєнних злочинів проти дітей.

Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська наголосила, що геноцид – це насильницьке передання дітей з однієї захищеної групи до іншої. Правники французької організації “За солідарність з Україною” дійшли схожих висновків. 

“Депортовані українські діти перестануть бути членами української національної групи. Їх виховають як ворогів власної нації і використають у майбутній війні проти України”, – прокоментувала вона. 

На переконання правозахисниці, Росія вчиняє геноцид українського народу. В основі конвенції про геноцид лежить суттєва деталь, чому виокремлюється захищена конвенцією група. Тому що ця група відтворюється через дітей, яких забрали росіяни, пояснила Рашевська.

Нагадаємо, за даними правозахисників коаліції “Україна. П’ята ранку”, Росія депортувала від 260 тисяч до майже 700 тисяч неповнолітніх українців.

За інформацією російських джерел, понад 4 млн українців нині перебувають на території Росії. Люди – переважно з Маріуполя та Херсона, депортовані під час повномасштабного вторгнення Росії. До 24 лютого 2022 року депортація відбувалася на тимчасово окупованих територіях. 

Раніше росіяни оприлюднили в соцмережах створений окупаційною “владою” список книжок “екстремістської літератури”, рекомендованої до вилучення з фондів закладів освіти. Уповноважений із захисту державної мови назвав вилучення українськомовної літератури на окупованій Луганщині є виявом політики лінгвоциду з боку російських військових.

Секретаріат уповноваженого постійно фіксує факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях та передає їх до правозахисних та правоохоронних органів. Про випадки лінгвоциду можна повідомити на електронну пошту: stoplinguacide@gmail.com.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter