Під час форуму ЄС-Україна представили доповідь щодо російської дезінформації в країнах Люблінського трикутника

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Брюсселі під час Форуму ЄС-Україна “Протидія російським фальшивим наративам” три неурядові організації з Литви, Польщі та України представили спільний звіт, у якому висвітлили виклики, пов’язані з російською дезінформаційною та пропагандистською діяльністю в країнах Люблінського трикутника.

Про це повідомили на сайті Міністерства закордонних прав України.

Джерело: freepik.com

Автори доповіді – ГО “Детектор медіа” (Україна), Ініціатива громадянської стійкості – CRI (Литва), Інститут Костюшка (Польща).

З повномасштабним вторгненням Росії в Україну 24 лютого 2022 року розпочався новий етап російської пропаганди та дезінформації, спрямованої проти країн Люблінського трикутника, йдеться в повідомленні. В епіцентрі російської дезінформації та пропаганди опинилась Україна; Литва і Польща, які надають їй політичну та військову підтримку, також зазнають постійних інформаційних атак з боку Кремля. Попри це всі три країни демонструють стійкість до російської пропаганди.

Ключові напрацювання звіту

Щоб окреслити найкращі практики боротьби з дезінформацією, експерти розглянули подібності та відмінності основних наративів і повідомлень, спрямованих проти країн Люблінського трикутника. Також вони визначили основні джерела дезінформації та проаналізували її приклади, дослідили та надали оцінку заходам, що вживалися для боротьби з дезінформацією.

У результаті експерти визначили декілька цілей російської пропаганди та дезінформації в країнах Люблінського трикутника:

  • накачування громадян негативними повідомленнями, щоб викликати в них песимізм щодо можливості розбудови кращого майбутнього;
  • підрив довіри всередині груп країн і між групами;
  • дискредитація міжнародної співпраці та солідарності.

Російська пропаганда та дезінформація, спрямовані проти країн Люблінського трикутника, мають багато спільного. Стійкість до виявів пропаганди в усіх трьох країнах також базується на спільних принципах.

По-перше, існує чітке розуміння того, що російська інформаційна діяльність загрожує національній безпеці. Розуміння, визначення та усунення загрози працюють як перший рівень захисту від російської пропаганди.

По-друге, експерти відзначили багатовимірний підхід в питанні боротьби з російською пропагандою та дезінформацією серед країн Люблінського трикутника.

По-третє, робиться наголос на багатосторонній співпраці. У країнах Люблінського трикутника існує відмінна співпраця як між урядами, так і бізнесом, ЗМІ та громадянським суспільством.

По-четверте, необхідно розробити вимірювальні показники для здійснення оцінювання впливу конкретних пропагандистських повідомлень на ухвалення рішень громадянами.

Рекомендації міжнародним організаціям і донорам, представникам громадянського суспільства та ЗМІ

  • Підвищувати обізнаність про те, що є наріжним каменем стійкості до російських зловмисних інформаційних кампаній.
  • Створювати критично важливого координаційного органу, відповідального за стратегічну комунікацію як всередині країни, так і за кордоном.
  • Розроблювати або зміцнювати комплексну систему моніторингу дезінформації в режимі реального часу.
  • Брати участь в обміні практичними навичками та ноу-хау з іншими країнами та партнерами, які також вразливі до російської дезінформації.
  • Заохочувати міжнародний і багатосторонній політичний діалог з метою об’єднання зусиль у боротьбі з дезінформацією.
  • Створювати прозору систему оцінювання з відстеження ефективності зусиль для підвищення стійкості до дезінформації.

Люблінський трикутник – тристоронній регіональний альянс для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, метою якого зокрема є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії в Україні.

Формат співпраці заснований на традиціях та історичних зв’язках трьох країн. Відповідну спільну декларацію міністри підписали 28 липня 2020 року в Любліні, Польща. Ідея про створення такої організації належить Адаму Чарторийському, яку озвучив В’ячеслав Чорновіл.

Країни Люблінського трикутника заявляють про підтримку відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів і закликають припинити російську агресію проти неї.

Люблінський трикутник підтримує надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями НАТО та заявляє, що надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО є наступним необхідним кроком у цьому напрямі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в жовтні 2022 року кількість кібератак на державний сектор України з боку ворога, порівняно з вереснем, збільшилась у два з половиною рази.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter