Під час фестивалю “Країна мрій” працюють кримські локації та сцена “Bağçasaray”

Дата: 23 Червня 2024
A+ A- Підписатися
У Києві у Національному ботанічному саду імені Гришка триває фестиваль “Країна мрій”, у межах якого діє кримська сцена “Bağçasaray”. 
 
Про це інформує кореспондент видання ZMINA.
 
 
 
Засновник та керівник фестивалю Олег Скрипка назвав Кримську сцену одним з ветеранів руху етнофестивалю, оскільки Крим представлявся на фестивалі ще до тимчасової окупації Росією Кримського півострова.
 
“Ми вже 18 років разом з кримчанами створюємо “Країну мрій”. Знаєте, коли ми щось втрачаємо, тоді ми відчуваємо справжню цінність. Я пам’ятаю кримський виноград, вино, Масандру, пляжі… Ми все це повернемо. Ми не відпустили Крим серцем”, – зауважив він та додав кримськотатарською “Qırım serbest olacaq”.
 
 
Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева наголосила на важливості проведення таких заходів, оскільки підтримка та збереження кримськотатарської культури та культури інших корінних народів України в умовах окупації Криму Росією – вкрай актуальна на сьогодні.
 
Вона пригадала, як 2008 року вперше в межах фестивалю організовували кримську галявину та привозили музикантів та танцюристів з Криму. 
 

“Для мене було тоді важливо показувати зв’язки кримських татар з українцями й ми тоді почали привозити на фестиваль музикантів та танцюристів безпосередньо з Кримського півострова. Цьогоріч вони теж би тут були, якби не було російської агресії“, – сказала Представниця Президента.

Цьогоріч участь у кримській сцені беруть ті кримськотатарські музики, які виїхали через війну з Кримського півострова. 
 

Для нас як кримських татар – це великий біль, що ми не можемо великій Україні показувати культуру кримськотатарського народу безпосередньо з Кримського півострова", – додала Таміла Ташева.

 
Співак Ісмаїл Курт-Умер наголосив, що культурні проєкти на підконтрольній уряду України території вкрай важливі як для кримських татар в Криму, так і для кримськотатарських військових. 
 
“Вони пишуть мені зі словами вдячності. Такі культурні проєкти дуже важливі для них”, – сказав він. 
 
У другий день фестивалю відбулися панельні дискусії “Під загрозою зникнення: мова кримських татар” і “Дорогою до Криму: література як зв’язок і коріння”.

 

Кримськотатарські активісти деколонізували кримський культурний ландшафт фестивалю, прибравши макет Ластівчиного гнізда як імперський символ.

Крім того, на фестивалі діє ярмарок традиційних і крафтових виробів, а також відбувається майстерклас Рустема Скибіна – кримськотатарського кераміста, заслуженого майстра народної творчості України, керамічні твори якого яскраво представляють живу культуру кримських татар як одного з корінних народів України.

Відвідувачі фестивалю також писали листи кримським політв’язням у рамках ініціативи “Листи до вільного Криму”
 

Серед іншого, фотовиставка з історіями про військових родом з Криму, які стали на захист української держави, виставка “Історії з окупованого Криму” та частування кримськотатарськими стравами.

Після панельних дискусій відбувся аукціон для збору на потреби 112 бригади ТрО, що проводив Олександр “Колмен” Сердюк, на якому було зібрано понад 34 тисячі гривень.
 
Загалом на фестиваль акредитувалися майже тисяча учасників, серед яких артисти, творчі колектив, поети, народні майстри та інші учасники. На фестивалі діятиме 15 тематичних локацій і дві сцени.
 
Фото: Микола Мирний, Центр прав людини ZMINA та Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter